A tengerparti városok gyakori turistalátványossága a halpiac, ahová nem csak a helyi lakosok járnak vásárolni, de rengeteg turista is, hogy fotózzon, bámészkodjon és rácsodálkozzon mindenre. Ezeken a helyeken rengeteg otthon nem vagy alig ismert élelmiszert pakolnak ki a kereskedők. Halak, rákok, kagylók, csigák, húsáruk, borok, déli- és szárított gyümölcsök, zöldségek, kandírozott magvak, édességek és még ki tudja, mi minden várja a vásárlókat és a kíváncsiskodókat.
A barcelonai La Ramblán található Mercat de la Boqueria Európa legismertebb és legszínesebb piaci forgataga, tengeri halakkal, rákokkal, déligyümölcsökkel, kandírozott magvakkal, édességekkel, na és persze a híres spanyol sonkákkal!
Nem kivétel ez alól Barcelona sem, ahol Európa legnagyobb ilyen jellegű piaca található és a hét majdnem minden napján, hétfőtől szombatig, reggeltől-estig várja a látogatókat.
A Mercat de la Boqueria bejárata a La Rambla felől
Déligyümölcsök hatalmas mennyiségben, ízlésesen és dekoratívan kipakolva
Gyümölcssaláták és gyümölcslevek jégbe hűtve, elvitelre
Története
A piac első írásos említése egészen 1217-ig nyúlik vissza. Ekkor jelölték ki táblákkal a jelenlegi piac helyét a régi városkapu közelében, ahol kezdetben húsféléket árultak. 1470-ben már disznópiacot tartottak itt. Ebben az időszakban a piac neve röviden csak Mercat Bornet volt. Később, 1794-ben mint Mercat de la Palla, vagyis Szalmapiac említik. Története elején nem volt még hivatalos piac, nem voltak hivatalos árusító helyek, a terület nem volt se körbekerítve se tetővel lefedve. Nem volt önálló, inkább tekinthető a Placa Nova kiterjesztésének.
Később a hatóságok úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy különálló piacot a La Ramblán házakkal a kofáknak és a henteseknek.1835-ben elfogadták, hogy kiépítik a végleges hivatalos árusítóhelyeket is. Az építkezés 1840. március 19-én kezdődött Mas Vilà építész irányítása alatt. Még ugyanebben az évben hivatalosan is megnyitott a piac, majd az évek során fokozatosan bővült és változott. Bár már üzemelt, a hivatalos megnyitással mégis 1853-ig vártak. 1911-ben megnyílt a halpiac is. Az árusítóhelyek feletti díszes fémtetővel 1914-ben fedték be a területet, ezzel a lépéssel alakult ki a ma is ismert formája a területnek.
Csupa-csupa ismeretlen (és gusztustalan) hozzávaló
A halak jégágyon fekszenek, káposztalevelekkel körbepakolva
Bár a jégtől eléggé kábák, azért a véletlen baleseteket az összegumizott ollókkal is igyekeznek megakadályozni
Tessék, csak tessék, friss a rák, szinte még mozog!
A spanyol sonkák is világhírűek, így a piacon is rengeteget árulnak belőle
Hölgyeim! Ennyi friss hozzávalóból ki mit tudna főzni estére a párjának? :)
Youtube videó a piacról
Megközelítése
A piac kedvező helyzetének köszönhetően sokféleképp megközelíthető. Előtte fut el a La Rambla sugárút, melyen rengeteg autóbusz-járat közlekedik (14, 59 és 91) és félúton helyezkedik el Liceu és Catalunya metróállomások között. Liceu állomást az L3 (zöld) metróvonal, Catalunyát pedig az L1 (piros) és szintén az L3 vonal érinti, továbbá az R1, R3 és R4 elővárosi vonatjáratok is megállnak a föld alatt itt.
Mercat de la Boqueria a Google térképén
Ha Barcelonában nyaralunk, legalább egyszer, a strand felé utazva, vagy sétálva a La Rambla sugárúton, térjünk be a Mercat de la Boqueria piacra is, mert nem mindennapi látványosság. Higgye el mindenki, megéri!
Utolsó kommentek