Előfizetői tartalom

Egyetlen elképesztő ábrán az amerikai multik adóelkerülése

Portfolio
A Howmuch.net egy amerikai adóügyekkel és adóelkerüléssel foglalkozó szervezet elemzésére hivatkozva írja, hogy a legnagyobb amerikai multinacionális cégek óriási vagyonokat tartanak offshore-paradicsomokban, dollárszázmilliárdokkal megrövidítve az Egyesült Államok büdzséjét. Az Apple vezeti s 30-as listát, aki egymaga mintegy 60 milliárd dollárnyi adót "optimalizált" ezzel a módszerrel, ami az ország egészségügyi rendszerére fordított éves összeg több mint 6%-a.

Sok multinacionális cég "adóoptimalizálás" címén él azzal a lehetőséggel, hogy globális érdekeltségét kihasználva profitját adóparadicsomokba menekíti, ahol lényegesen kevesebb adót kell utána fizetnie, mint ahol megtermelte a nyereséget. A gyakorlat nem csak hogy nem etikus, de óriási összegekkel rövidíti meg azoknak az országoknak az államkasszáját, ahol a cég ténylegesen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés