A bankok szerint a szigorodó adósságfékszabályok korábbi bevezetése az ügyfélkör csekély rétegét érintette volna, most pedig már az új előírások nélkül is a tízéves kamatperiódusú hitelek a legkelendőbbek - írja a Világgazdaság.

Hiába lesznek szigorúbb szabályok az ötéves fixálású termékekre, a kínálatukban tartják őket a bankok; a tizenöt évre fixált termékek bevezetését még csak néhányan lépték meg.

A pénzintézeti adatok tehát visszaigazolják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntését, amely szerint most volt itt az ideje az adósságfékszabályok olyan módosításának, mely egyértelműen a hosszan fix konstrukciók felé tereli a hitelfelvevőket. Az adatok arra is rámutatnak, hogy eddig sem volt túlzott a kockázatvállalás a hitelfelvevői oldalon.

A napilap által megkérdezett pénzintézetek közül a legmagasabb arányban (20 százalék) az MKB-nál jelölték meg azon ügyfélréteg arányát, amelynél - abban az esetben, ha az októbertől hatályba lépő változások már korábban élnek - szükség lett volna a hitelösszeg csökkentésére vagy hosszabb futamidő választására.

A többi hitelintézetnél kisebb, sok helyen elhanyagolható arányról számoltak be, jelezve, hogy a hitelfelvevők többsége - pénzügyileg tudatosan - nem ment el a maximumig.

A fotó forrása: Unsplash