Előfizetői tartalom

Európa vagy szétesik, vagy fellázad a németek ellen

A tagországok közötti szakadékok miatt az eurózóna jelenlegi formájában gyakorlatilag fenntarthatatlan. A versenyképességi különbségek ellehetetlenítik a perifériás országokat, azonban egyre kevesebb politikai szándék mutatkozik a részükről, hogy újabb megszorításokkal és reformokkal közelítsenek Németországhoz. Folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik szerint a németek igazságtalanul előnyt kovácsoltak eurózónás tagságukból, miközben több ország óriási áldozatok árán próbált kimászni a válságból. Adott a lehetőség a németek számára, hogy kezükbe vegyék az euróövezet sorsát és nagyobb szolidaritással rásegítsenek a periféria alkalmazkodására, szándék nélkül azonban könnyen az övezet széthullásához vezethet a németek makacssága.

Az utóbbi években egyre többen kritizálják azzal a német kormányt, hogy politikailag és gazdaságilag is a saját szájízük szerint akarják formálni a kontinenst. Ennek egyik központi eleme az a németes szigor és fegyelem, ami a 2000-es évek közepe óta a német gazdaságpolitikát jellemzi, aminek fontos eleme a költségvetési egyensúly (és fegyelem) fontosságának egekbe magasztalása....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés