Záráskor a Dow Jones ipari átlaga 3,4 százalékos esést mutatott, az S&P-500 3,6 százalékosat, míg a Nasdaq 4,1 százalékos pofont könyvelhetett el. A Dow augusztus 24-e óta nem zuhant ekkorát.

Az ok egyszerű: a Brexit-szavazás eredménye valósággal sokkolta az értékpapírpiacokat, hiszen az előzetes jelzések a szavazás pont ellenkező kimenetelének adtak szinte biztos esélyt.

"A befektetők és piaci szereplők többsége erre nem számított" - mutatott rá David Lefkowitz, az U.S. Bank Wealth Management Americas befektetési stratégája. Art Hogan, a Wunderlich Securities kereskedője szerint "kell várnunk legalább 36-72 órát, mire levonhatjuk a végső következtetést a szavazás piaci hatásáról".

A Wall Street "félelemindexének" is nevezett CBOE VIX volatilitás-mutató 52 százalékkal is megugrott, 26,24 pontot érve el, február óta a legmagasabbat. A mutató estére 23,34 pontra csillapodott.

A Brexit világgazdasági következményeitől aggódó befektetők szemében megnőtt a befektetési menedéknek tekintett eszközök ázsiója: a dollár és az arany árfolyama emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!