A polgárháború vagy a gazdasági kilátástalanság elől menekülőkön élősködő embercsempészek elleni küzdelemben a német rendőrség egyre komolyabb sikereket könyvelhet el, ugyanis - mint Thomas de Maiziere elmondta - a múlt év során 3370-at sikerült letartóztatni. A legtöbb köztük szír volt, de közel 400 román és csaknem ugyanennyi magyar állampolgárra is több évi büntetés vár a német törvények súlyos megsértéséért.

A belügyminiszter úgy vélte, hogy ez az adat egyrészt a hatóságok eredményes munkáját dicséri, másrészt viszont arra is utal, hogy jelentősen emelkedett azoknak a száma, akik embercsempészek segítségével érkeztek Németországba. Márpedig - szögezte le de Maiziere - a német hatóságok kizárólag a jogosultság és nem a pénztárca által biztosított lehetőség alapján döntenek a menedékjog megadásáról. Nem titok, hogy egyesek akár ötezer eurót is fizetnek azért, hogy embercsempészek segítségével bejussanak Németországba.

A belügyminiszter közölte azt is, hogy a német rendőrség a jövőben ügynökök beépítése révén próbál még sikeresebben fellépni az embercsempészés ellen. Erre most különleges anyagi keretet biztosítanak a rendőrség számára, amely részét képezi majd az illegális bevándorlás elleni küzdelemnek. A berlini kormány egyre inkább törvényes keretek közé akarja szorítani a menekültek befogadását.