Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az október 11-én, szerdán lezárult, 18 hónapos tárgyalási és tranzakciós folyamat eredményeként az EMIH tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetemet üzemeltető ZSKF Fenntartó Kft. A teljes vételár önerőrészét a hitközség külföldi támogatóinak hozzájárulásával finanszírozta az egyház, ehhez a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) további 1,1 milliárd forintos hitelösszeget biztosított.

A tranzakcióval a szűkebb értelemben vett zsidó közösséget és a többségi társadalmat egyaránt kiszolgáló szeretetszolgálatot, idősotthon-hálózatot és a bölcsődétől a gimnáziumig terjedő oktatási intézményrendszert fenntartó EMIH "meghatározó lépéssel" közelebb került a felsőoktatási szerepvállalására vonatkozó hosszú távú stratégiája megvalósításához - írták. A stratégia részleteit az egyetem új elnöke, Pártos Ferenc október végén tárja a közvélemény elé.

A tulajdonszerzéssel az EMIH valóra válthatja azt az elképzelését, hogy nemzetközi kapcsolatrendszerét felhasználva a világ innovációs központjaiban megszokott oktatási színvonalhoz közelítő, elsősorban az üzletemberképzésre és a legkorszerűbb társadalomtudományi ismeretek átadására összpontosító felsőoktatási központot hozzon létre Budapesten.

A vásárlással sem az egyetem eddigi szerkezeti felépítése, sem a világi, szekuláris jellege nem változik.

Az EMIH elkötelezett a mellett is , hogy "a hasonló esetekben elvárható távolságtartással" érvényesítse tulajdonosi, fenntartói szerepét.

A hitközség tervezi a hittudományi képzés elindítását is, másik helyszínen. (Fordulat a magyar egyetemeken.)

A tárgyalásokon a vásárláshoz finanszírozást nyújtó MFB meggyőződött arról, hogy a projekt megfelel a szigorú banki követelményeknek, vagyis megfontolt, jól felépített üzleti terven alapul, egyúttal teljesíti a kockázatvállalásra, megtérülésre vonatkozó feltételeket.

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd