Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A washingtoni képviselőház magyar gyökerű politikusa az amerikai magyarok legnagyobb ernyőszervezete, az Amerikai Magyar Koalíció szokásos Mikulás-napi gálavacsoráján rövid beszédében hangsúlyozta az erős magyar-amerikai kapcsolatok fontosságát. Kijelentette, hogy "nincs jobb partnerünk a kelet-közép-európai térségben, mint Magyarország".

Szólt az Európát sújtó migrációs problémáról, hangsúlyozva, hogy Orbán Viktor kormányfő "olyan vezetői képességekről tett tanúbizonyságot, amilyent régen láttunk". Azt is hangsúlyozta: az egész világ felfigyelt arra, ahogyan Magyarország a migránsválságot kezelte.

A beszéd után a politikus az MTI-nek elmondta: szerinte ma Európában az egyik legnagyobb probléma a migráció. Magyarország helyesen cselekedett, amikor kerítést épített, ellenőrizte a belépni akarókat, aztán követte az útjukat.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a megoldás a migránsválságra, Dennis Ross azt mondta: kulcskérdés a szíriai konfliktus megoldása, addig pedig - tárgyalásokat követően - Törökországban és Jordániában kellene biztonságos átmeneti menekülttáborokat felállítani, hogy a konfliktus lezárása után a menekültek mielőbb hazatérhessenek. A szíriai konfliktus megoldásáig is kezelni kell a válságot, s ez azt jelenti, hogy erős ellenőrzésre - biometrikus ujjlenyomatra, dokumentumokra - van szükség.

Mindez nem azt jelenti, hogy az amerikaiakban vagy az európaiakban ne lenne együttérzés.  Dennis Ross szerint mindehhez erős vezető kell, s szerinte erre a legjobb példát Orbán Viktor szolgáltatta, hogy "képes volt ellenőrzése alatt tartani" a migrációt és az Európából érkező kritikák ellenére is cselekedett. "Ő volt az egyetlen, aki helyesen cselekedett, s ezzel valószínűleg megmentette Magyarországot a potenciális pusztítástól". Ross szerint a magyar tapasztalatokból az Egyesült Államok is tanulhat.

Az amerikai elnökválasztás után várható magyar-amerikai viszonyt firtató kérdésre a floridai politikus úgy válaszolt: Donald Trump és Orbán Viktor bizonyosan jól együttműködik majd gazdasági és katonai téren. "Donald Trump megválasztásával fényesebb jövő vár az amerikai-magyar viszonyra" - jelentette ki a republikánus képviselő.