Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jobbikos Kepli Lajos előterjesztői expozéjában azzal érvelt az óraátállítás eltörlése mellett, hogy egy nemrég készült felmérés szerint a magyarok 80 százaléka eltörölné az évente kétszeri változtatást, amivel becslése alapján évente maximum egy napi villamosenergia-felhasználást spórolhat az ország. "Ősszel, amikor plusz egy óra kerül a napunkba, illetve tavasszal, amikor ez elveszik, hetekig tart, mire a szervezetünk bioritmusa helyreáll és visszaáll a természet rendje."

Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár rámutatott, hogy az óraátállítással 100-120 ezer megawattóra (MWh) villamosenergiát spórol évente az ország, eltörlése pedig problémákat okozna a nemzetközi vasúti közlekedés menetrendjében, különösen Ausztria és Szlovákia felé. Ugyanakkor az államtitkár elismerte, hogy a változtatás kedvező hatással lehetne a turizmusra. "Kormányzati álláspontot az igen vagy nem mellett nem tudok mondani, de ezt a parlamenti eljárás későbbi szakaszában az ismertetett dilemmáknak az elemzése után fogjuk közölni, álláspontunk szerint nagyon óvatosan és körültekintően kell ebben a javaslatban eljárni."

A fideszes Bodó Sándor szerint érdemes megvizsgálni az óraátállítás kérdését, ám az ügy európai vonatkozásait sem szabad figyelmen kívül hagyni. "Nézzük meg, hogy milyen hazai, illetve nemzetközi jogi vonatkozások milyen mozgásteret biztosítanak számunkra és azt követően pedig szülessen meg az ezeknek megfelelő döntés."

Heringes Anita, a szocialisták részéről úgy vélte, hogy közös uniós álláspontra van szükség. "Ha kiragadjuk Magyarországot ebből a közösségből, akkor okozhatnak problémákat, nem csak a vasúti menetrenddel kapcsolatban, hanem a hétköznapi emberek számára is."

A Jobbik előterjesztése egyébként úgy törölné el az évente kétszeri óraátállítást, hogy nem a normál, hanem a Magyarországon 36 éve alkalmazott nyári időszámítást tartaná egész évben. Így míg nyáron Ausztriával, télen Romániával lenne Magyarország azonos időzónában. A kérdésről leghamarabb a tavaszi ülésszakban döntenek a képviselők.