Egy ikrényi férfi olyan csirkehúst vett, ami világít a sötétben
Rendesen megdöbbent egy nyugat-magyarországi férfi, amikor észlelte, hogy az általa vásárolt
A kéken fluoreszkáló húsdarabról a Kisalföld számolt be, a csirkemell az ő szerkesztőségükben is produkálta a nyugtalanító fényjelenséget.
A lap az illetékes hatósághoz (Nébih) és a győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karához fordult, hogy kiderítse, mi okozhatja a hús világítását.
A Nébih közölte, nem először találkozik ilyen jelenséggel, amire két lehetséges magyarázat is adódik (laborvizsgálat híján csak feltételezni lehet, mi történt):
- valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak;
- felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele.
Ha tehát fluoreszkáló nyers hússal találkoznak, ne rémüljenek meg, nem az ufók vannak a dolog mögött, létezik tudományos magyarázat.
A jelenseg egyébként olyannyire nem új, hogy már az Indexen is foglalkoztunk néhány évvel ezelőtt részletesebben, az erről szóló cikkünket itt találja. Eszerint egyébként a világítós csirkét akár meg is lehet enni, ha kisütjük, megfőzzük rendesen.