Will Smith sokat szenvedett a sivatagban A függetlenség napja forgatásán

Roland Emmerich 1996-ban megmutatta, mennyire látványos pusztítással járna, ha óriási földönkívüli űrhajók támadnának ránk máról holnapra. Nagy szerencsénk, hogy az ő verziójában a bajszos Will Smith és a megint nagyon okos tudóst játszó Jeff Goldblum megmentik az emberiséget. A függetlenség napját szombaton játssza a SuperTV2, így összegyűjtöttünk róla pár érdekességet.

1. A film ötlete akkor pattant ki Emmerich fejéből, amikor a Csillagkapu bemutatója után arról kérdezte egy újságíró, hogy miért forgatott űrlényes filmet, ha nem is hisz az űrlényekben. A rendező azt válaszolta, hogy még mindig izgatja a fantáziáját, milyen lenne, ha földönkívüliek érkeznének a Földre. Ekkor vázolta fel, hogy nézne ki, ha egy nap arra ébredne az ember, hogy 25 kilométer széles űrhajók takarják el az eget a világ legnagyobb városai felett, majd így szólt: “Azt hiszem, meg is van az ötletem a következő filmünkhöz.”

Forrás: InterCom

 

2. A függetlenség napja producere és társforgatókönyvírója, Dean Devlin azt állítja, hogy kezdetben az amerikai hadsereg támogatta a filmet, és megengedték, hogy valódi katonai bázisokon forgassanak. Később mégis lemondták az együttműködést, mikor megtudták, hogy több utalás van a filmben a hírhedt 51-es körzetre, ahol az összeesküvéselméletek szerint földönkívülekkel végeztek titkos kísérleteket. Az izraeli légierőtől viszont kaptak segítséget a filmesek, a tőlük szerzett felvételek segítettek megkoreografálni a végső csatajelenetet.

 

3. Az elnököt eredetileg Kevin Spacey játszotta volna, aki akkoriban még csak egy feltörekvő színész volt, amíg nem sokkal később be nem mutatták a Közönséges bűnözőket. Bár gyerekkori barátja volt a producernek, a Fox stúdió egyik fejese megfúrta a szereplését, mert ő úgy érezte, hogy sosem lesz belőle nagy sztár. Ebben persze tévedett, Spacey óriási sztár lett, és nemrég még hatalmas pénzekért játszotta az Egyesült Államok minden hájjal megkent elnökét, amíg szexuális zaklatási botrányokba nem keveredett.

 

4. A függetlenség napjában végül Bill Pullman játszotta az elnököt, és amikor azt a jelenetet vették fel, amikor az űrlényekkel beszél, akkor egy kellemetlen foghúzására emlékezett vissza, hogy kellően fájdalmas fejet vágjon ehhez.

 

5. A forgatás első napjának egyik első percében egy galamb leszarta Dean Devlin fejét. Szerencsére ez New Yorkban is ugyanazt jelenti, mint Magyarországon, legalábbis a helyiek azzal vigasztalták a producert, hogy szerencséje lesz.

 

6. A film egy részét a Boneville sós síkságon forgatták, ahol a szárazföldi sebességi rekordokat szokták megdönteni mindenféle őrült autókkal, és ahol azóta a Karib-tenger kalózaihoz és Az utolsó Jedikhez is vettek fel jeleneteket. A stábtagok hiába viseltek hosszú nadrágot, még így is leégett a lábuk a kiszáradt sós tómederről visszatükröződő napsugarak miatt. Ráadásul nemcsak meleg volt, de büdös is. Amikor Will Smith egy űrlényt vonszol maga után, és megkérdezi, mi ez a szag, az eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben. Viszont a közeli Nagy-Sóstóban élő apró rákocskák tetemeinek a szagát néha felkavarja a környéken a szél, és erre a jelenségre előzetesen nem figyelmeztették a filmsztárt

 

7. A földönkívüliek érkezése alatt hallható zene dobjainak üteme morze kódról magyarra fordítva azt jelenti, hogy “meghalsz”.

 

8. Úgy érték el, hogy az űrlények nyálkásnak tűnjenek a filmben, hogy síkosítóval kenegették őket. Ezt elég gyakran kellett ismételni, mivel a sivatagi melegben percek alatt elpárolgott az anyag a testükről.

 

9. A végső visszaszámlálás a bomba robbanásáig a film szerint 30 másodperc, de valójában egy perc és 33 másodperc telik el, mire megsemmisül az űrhajó.

 

10. A spanyolországi tévéhirdetések annyira jól sikerültek, hogy a New York fölé tornyosuló űrhajókat néhányan valódinak hitték, és pánikba estek.

 

11. A függetlenség napját Libanonban betiltották a Hezbollah nyomására, mivel izraeli és iraki katonák fognak benne össze az űrlények támadása ellen.

 

12. Ez volt az év legtöbb bevételt hozó filmje 1996-ban, de mivel a Jurassic Park eredményét nem tudta túlszárnyalni, ezért csak minden idők második legtöbb bevételt hozó filmje lehetett.