Tudtad, hogy egy magyar bokszoló is szerepelt Bud Spencer filmjeiben?

Hazai sikerek Hollywoodban: Antal Nimród Predátort rendezett, kaszkadőrjeink sztárok helyett bunyóznak. Heti tévéajánló.

Ma már közhely, hogy a magyarok közreműködése nélkül semmi sem készülhet Hollywoodban - de nagyon is igaz! Kaszkadőreink és CGI mágusaink ott vannak a filmgyártás élvonalában, évek óta egymásnak adja a kilincset Budapesten Brad Pitt, Bruce Willis, Harrison Ford, Will Smith és Schwarzenegger. Korábban már bemutattuk, hogy Kamarás Iván Bruce Willisszel bunyózott a Die Hard 5-benmagyar lány is szerepelt Az utolsó JedikbenSpielberg a Parlamentnél gyilkolt, Stallone az MTK pályán focizott, sok-sok kiváló magyar teljesítmény viszont még kimaradt. Heti tévéajánlónk következik.

Hétfő: Vészhelyzet

Ugye mindenki emlékszik még Cynthia Hooperre, a Vészhelyzet szép recepciósára, aki halálosan beleszeretett a közönségkedvenc Green dokiba? A karaktert pont 20 évvel ezelőtt játszotta el 13 epizódon keresztül a magyar származású amerikai színésznő, Mariska Hargitay. Ő már ugyan a kaliforniai Santa Monicában született, de a családja sosem tagadta meg a magyar gyökereit. A színésznő több interjújában is elmesélte, hogy gyerekkorában minden nyarat Magyarországon töltött: táborozott Balatonkenesén és a magyar rokonainál vakációzott egy hónapot.

A Vészhelyzetet mindenki ismeri idehaza, aki legalább egyszer bekapcsolta este a tévét 1994 óta akkor, amikor valaki pattogós hangon kért vérképet, kisrutint meg tíz milligramm Epinefrint egy tachikardiális hematómia miatt. Ez a sorozat csinált sztárt George Clooney-ból és Noah Wyle-ből, és annyi híresség szerepelt benne, hogy hónapokig írhatnánk róluk a trivia-cikkeket itt a Port.hun (egyébként valószínűleg így is fogunk tenni). 

Kedd: Bombajó bokszoló

Bud Spencer és Terence Hill filmjeit imádjuk, mi magyarok, de azt már talán kevesen tudják itthon, hogy Bud Spencer filmjeiben egy magyar származású bokszoló, Bugner József is rendszeresen osztotta a pofonokat. A 68 éves ökölvívó, aki fénykorában bunyózott Muhammad Alival is, az '56-os forradalom után vándorolt ki a családjával először Angliába, majd Ausztráliába. Joe Bugner néven több Bud Spencer-klasszikusban is feltűnt nagydarab rosszfiúként (Aranyeső Yuccában, Én a vízilovakkal vagyok, Seriff az égből, Akit bulldózernek hívtak).

A sportvilágban egykor Bombázóként közismert ökölvívóbajnok kénytelen a tengerről partra szállni, ahol megmenti a mitugrász Jerry-t. Jerry azzal hálálja meg, hogy beajánlja a közelben állomásozó amerikai csapathoz. Honnan is sejthetné, hogy az őrmester és a Bombázó régi ellenfelek, és pont a katona volt az, aki Bombázó páratlan sportkarrierjét kettétörte...

Szerda: Legendás állatok és megfigyelésük

A londoni székhelyű Double Negative trükkstúdió ma már legalább akkora ász a filmiparban, mint George Lucas effektgyára, az Industrial Light & Magic. A két cég hol konkurenciája egymásnak, hol ugyanahhoz a filmhez készítenek CGI jeleneteket (ilyen volt például a Tűz Serlege), és természetesen magyarok is dolgoznak náluk. Menyhei Szabolcs digital matte painterként dolgozott a Double Negative-nál a Legendás állatokon, Farkas Péter pedig compositing sequence supervisor volt.

sorban legelső Harry Potter nélküli Harry Potter-film főszereplője a roxforti mágustanoncok tankönyvének szerzője, Göthe Salmander (Eddie Redmayne), a bűvös fenevadak és bestiák szakembere. Ő az, aki muglik között bujkáló varázslók és boszorkányok segítségével megkeresi a New Yorkban elkóborolt mágikus szörnyeket, de közben összetűzésbe keveredik a sötét erők szolgálóival...

Csütörtök: Mennyei Királyság

A magyar kaszkadőrök a '90-es évek legeleje óta ott vannak a hollywoodi filmgyártás élvonalában. Ez elsősorban a két rangidős sztárkaszkadőrnek, a ma már nagypapakorú Piroch Gábornak köszönhető, aki pionírként taposta ki az utat a fiataloknak olyan blockbusterekkel, mint az Emlékmás, a Titanic és a Terminator 3. Az ő keze alatt felnövő új kaszkadőrnemzedék egyik kimagasló tehetsége Párdányi Domonkos lett, akivel a Mennyei királyságban is együtt harcoltak, a Párdányi vezette, fiatal kaszkadőrcsapat pedig később olyan álommelókat csípett meg, mint a Trónok harca sorozat és az új Star Wars-filmek.

A Mennyei királyságban Balian (Orlando Bloom), a hitét vesztett patkolókovács származása ellenére a Szentföldre utazik, ahol akaratlanul is a háború középpontjába kerül. Ám Jeruzsálem hamis csillogása, a lovagok, Tiberias (Jeremy Irons) és Guy de Lusignan (Csókás Márton) ármánykodása közepette beleszeret a szépséges hercegnőbe, majd vezéralakja lesz az eseményeknek. Végül minden bátorságát és tudását összeszedve megpróbálja megvédeni a várost a legendás Szaladin (Ghassan Massoud) hatalmas seregével szemben. 

Péntek: Ragadozók

Nagy büszkeség nekünk, magyaroknak, hogy egy hazánkfia, Antal Nimród rendezhette meg a 2010-es Ragadozó 3-at, örökre elfeledtetve a világgal a videotékák furfangos címadásával szintén Ragadozó 3-ként forgalomba hozott Mark Dacascos-filmet, a DNA-ragadozót.

Antal Nimród Predátorában Schwarzenegger és Danny Glover után Adrien Brody indult bevetésre egy zsoldosbrigád élén a rettegett Ragadozó ellen. A világűrbe kivitt csapatban akad kommandós, bérgyilkos, elítélt és Yakuza-tag is: ők a legjobban kiképzett, legveszélyesebb ragadozók a Földön, akikre most a Ragadozók egy rendkívül kegyetlen, elvadult alfaja vadászik!