Még 5 sztár, aki ócska B-filmmel kezdte a karrierjét

Angelina Jolie szexrobot volt a Cyborg 2-ben, Tom Hanks és DiCaprio horrorban szerepelt először. Rendhagyó heti tévéajánló.

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk múlt hétfői trivia cikkünket, és bemutatunk újabb öt olyan hollywoodi sztárt, akik valami csapnivaló B-kategóriás filmmel kezdték a karrierjüket. Ezúttal Angelina Jolie, Courtney Cox, Tom Hanks, George Clooney és Leonardo DiCaprio bűnös múltja fog kiderülni! 

Hétfő: Inferno

A világ egyik legnépszerűbb, kétszeres Oscar-díjas hollywoodi színészéről, Tom Hanksről aligha mondaná meg bárki is, hogy a karrierjét egy kaszabolós horrorban kezdte! Pedig így volt: 1979-ben épp kidobták a színiiskolából, és mindenes lett egy utazó társulatnál, a szabadidejében pedig filmes meghallgatásokra járt. Így keveredett a Gyilkos randevú című horror New York-i forgatására is, ahol ő lett a sorozatgyilkos egyik női áldozatának fiúja. A stáb viszont annyira megkedvelte a jóképű, jó humorú, szerény és kicsit teszetosza, de igen dolgos színészt, hogy a rendező inkább átírta a sztorit és életben hagyta a karakterét, csak maradjon még ott velük!

Hanks pedig már 40 éve vígan megélt abból, hogy mindig ő a jóképű, kicsit teszetosza, kedves és szerény átlagember, aki nem éppen átlagos szituációba keveredik, de a szorgalmával, kitartásával és becsületességével végül mindig győzedelmeskedik. Az egyik legrégebbi filmes barátjával, Ron Howarddal magyarországi helyszíneken leforgatott Dan Brown-adaptációban, az Infernóban lényegében ő volt az „erő helyett ésszel diadalmaskodó Indiana Jones”, Dr. Robert Langdon szimbólumkutató. Akinek az újabb rejtély kibogozásában ezúttal csak egy fiatal doktornő (Felicity Jones) és Dante Isteni színjátéka tud segíteni.

Kedd: Lara Croft: Tomb Raider

Jon Voight és Marcheline Bertrand Oscar-díjas lánya, Angelina Jolie legelső főszerepét 18 évesen kapta meg egy B-kategóriás sci-fiben, a Cyborg 2 - Üvegárnyékban. Ez elvileg a Van Damme-féle, VICO-filmes Cyborg - A robotnőt volt hivatott folytatni, de inkább tűnt a Szárnyas fejvadász olcsó koppintásának. 2074-ben járunk, az atomháború után. A gazdag üzletemberek vezette Pinwheel Robotics úgy próbálja kiiktatni legnagyobb konkurensét, a Kobayashi Electonicsot, hogy a vállalatigazgatónak egy Angelia Jolie-arcú szexrobotot küld ajándékba, arra programozva, hogy robbanjon fel aktus közben. A robotlány azonban fellázad a tervezői ellen, és szerelmével (Elias Koteas) együtt a szegények lakta, gigantikus rozsdavárosban próbálja lerázni a nyomában lihegő bérgyilkosokat.

A 2001-es Tomb Raider-mozifilm nem sokkal volt jobb a Cyborg 2-nél: csak annyi a kettő közt a különbség, hogy Angelina Jolie időközben kapott egy Oscar-díjat az Észvesztőért. A film természetesen az azonos című videojátékok sikerét lovagolta meg, vagyis mindenféle egzotikus tájakra vitte el igencsak nőies régészt, Lara Croftot, akinek ezúttal az isteni erővel bíró Fény Háromszögét kellett elhappolnia a gonoszok elől, máskülönben a világ nagy veszélybe kerül.   

Szerda: Batman és Robin

George Clooney a Vészhelyzet Ross doktoraként robbant be a köztudatba, és a sorozattal szerzett ismertségét a '90-es években sikeresen kamatoztatta a filmes világban is. Azt viszont valószínűleg kevesen tudják róla, hogy az 1994 előtt elindult kórházsorozat előtt is szerepelt már különféle produkciókban. Leginkább persze olyan hamisítatlan B-filmekben, mint az 1987-es Return to Horror High, ahol egy sztárkarrierről álmodozó, kezdő színészt alakított, akit megölnek egy horrorfilm forgatásán. Vagy az 1988-as A gyilkos paradicsomok, amiben egy őrült tudós nemcsak zsoldossereget csinált a gyilkos paradicsomokból, hanem egy gyönyörű lányt is, akit Clooneynak és a haverjának kell megvédenie.

Clooney a '90-es évek végére egyértelműen hollywoodi szupersztár lett. A Szép kis nap!-ért és a Peacmakerért 3-3 millió dollárt kapott, a Batman és Robinért pedig már 10 milliós álomgázsit vághatott zsebre. Az, hogy a film végül egy giccses és méregdrága idétlenkedés lett, nem az ő hibája volt, hanem Joel Schumacheré, akitől  Warner stúdió az akciófigurákból remélt milliók miatt direkt színes és harsány blockbustert rendelt be, ami nyomokban sem emlékeztet a Tim Burton-hangulatú Batmanekre (a rendező utólag bocsánatot is kért emiatt a rajongóktól).

Csütörtök: Jóbarátok

Courtney Coxot George Clooneyhoz hasonlóan egy tévésorozat miatt szerette meg a világ a '90-es évek közepén, pedig szerepelt már hollywoodi produkciókban a Jóbarátok, az Ace Ventura és a Sikoly előtt is. A VICO-filmek szerelmesei már a rendszerváltás környékén a szívükbe zárták a színésznőt, ő volt ugyanis A világ urai címen forgalmazott He-Man mozifilm egyik főszereplője, a távoli csillagrendszerekből a Földre keveredő, ágyékkötős Dolph Lundgern segítőtársa.

A Jóbarátok amiatt válhatott ennyire népszerű tévésorozattá, mert könnyen lehetett azonosulni a szereplőkkel: három teljesen hétköznapi lány (Jennifer AnistonCourteney CoxLisa Kudrow) és három tök átlagos srác (Matt LeBlancMatthew PerryDavid Schwimmer) szülői segítség nélkül próbáltak karriert csinálni és családot alapítani New Yorkban, de ez eléggé döcögősen ment nekik. A néző viszont mindig jót nevethetett azon, hogy lám, Ross vagy Chandler még nála is szerencsétlenebb figura.

Péntek: Egy kosaras naplója

Nemcsak Tom Hanks és George Clooney, de még Leonardo DiCaprio is gagyi horrorfilmmel kezdte a karrierjét. Kölyökképű 16 évesként a Rémecskék 3-ban alakított morcos kisfiút, akinek az apját megharapdálják a critter nevű szőrgolyók, a Szörnyecskék Gizmójának B-kategóriás unokatestvérei.

Egészen szürreális belegondolni, hogy DiCaprio 5 évvel később, 21 évesen mennyire más stílusú filmet forgatott a Rémecskék 3-nál. Az 1995-ös Egy kosaras naplójában ugyanis ő alakította az amerikai irodalom nagy költő-előadóművészét, Jim Carrollt, aki balhés, drogfüggő New York-i utcagyerekből lett Salingerrel egy szinten emlegetett, korszakos zseni.