Jóbarátok: egy rejtéllyel kevesebb

A népszerű sorozat látványtervezőjének köszönhetően választ kaptunk egy kínzó kérdésre.

Biztos sokakat izgat immár évtizedek óta, vajon miért voltak lilára festve a falak egyik kedvenc jó barátunk, Monica lakásában. A választ most a legilletékesebbtől, az 1994 és 2004 között futott legendás sitcom látványtervezőjétől, John Shaffnertől tudhattuk meg, aki egy interjúban árult el izgalmas részleteket.

 

Shaffner –aki eddig összesen 44 sorozat látványtervének kialakításában vett részt – elmesélte, hogy amikor bemutatta a producereknek a Jóbarátokhoz készített kis makettet, az fehér volt, mint szinte minden esetben. A készítők azonban természetesen nem akarták, hogy a sorozat egyik legfontosabb helyszínén fehér legyen a háttér, ezért a látványtervező felvetette, hogy lehetne esetleg lila.

„Mindenki nagyon nyugtalankodott, hogy hová vezethet ez – egészen addig, amíg meg nem látták a makettet lilára festve”

– magyarázta a szakember, aki a Jóbarátokon kívül olyan szériákat jegyez még, mint például a Két pasi – meg egy kicsi vagy az Agymenők. „A szín nagyon fontos egy sorozat identitásának kialakítása szempontjából. Amikor a Jóbarátokra kapcsolsz, meglátod a lilát, és ez rögtön elkezdi izgatni a fantáziád” – tette hozzá Shaffner.

 

A látványtervező a Great Big Story által készített kisfilmben azt is elmesélte, hogy munkája elvégzésekor már a legelején a jövőre kell gondolnia. Szándékosan betettek például egy ajtót Monica lakásában a hall végére, amiről első körben nem határozták meg, hogy hova vezet. Később viszont az írók kreatívan tudták felhasználni a titokzatos ajtót: ez tárta fel a lány bűnös titkát, hiszen ez vezetett a rumliszobájába, ahol – rendmániája ellenére – óriási összevisszaságban álltak halomban a holmik. További érdekességekért mindenképpen érdemes megnézni a fent látható kisfilmet!


(via Independent, Great Big Story)