Csodás Csillagok háborúja-doku, egy magyar rajongótól

A Tatooine Expedíció a Star Wars tunéziai forgatási helyszíneit járta végig. Most ingyen megnézheted!

Pompás rajongói kisfilm került fel a napokban a netre: Könczöl Gábor a Vimeón és az Indavideón is ingyenesen elérhetővé tette Tatooine Expedition című, saját gyártású dokumentumfilmjét. 2007-ben Gábor egy csapatnyi Star Wars-rajongó barátjával keresztbe-kasul bejárta Tunéziát, a Csillagok háborúja és a Baljós árnyak forgatási helyszínei után kutatva. A többnapos, sokszáz kilométeres túra HI8-as kamerával rögzített anyagából végül egy 29 és fél percbe sűrített kisfilm lett, amit minden Star Wars-rajongónak kötelező látni! Gábor elárult egy kulisszatitkot is:

10 évvel ezelőtt még nem volt Tunéziára GPS térkép, így rendes, hajtogatós térképpel, iránytűvel és rajongói leírásokkal indultunk el a nagy kalandra. Olyan volt az egész, mint egy kincskeresés: menj a szikla élétől 15 métert, ott fordulj délkeletre és meglátod, hol bujkáltak a jawák...

További érdekesség, hogy a narrátor nem más, mint Han Solo és Indiana Jones legendás magyar hangja, Csernák János. Aki azonnal igent mondott a lelkes Star Wars-rajongók felkérésére, és örömmel olvasta fel a kísérőszöveget, még autentikusabbá téve ezzel a Csillagok háborúja-feelinget.

A hol sírva röhögősen vicces, hol könnyfakasztóan nosztalgikus dokumentumfilm ünnepélyes premierje 2008-ban, az azóta már lebontott Petőfi Csarnokba megszervezett IX. Sci-Fi Napon volt. Itt az esemény díszvendége, a Veers tábornokot (illetve Az utolsó kereszteslovag gaz Donovanjét és a Trónok harca Pycelle mesterét) alakító Julian Glover is megnézte!

George Lucas hat Star Wars-filmjét az HBO-n lehet elcsípni a következő néhány napban.