Butitájm, butitájm! - Ford Fairlane kalandjai

Csaknem mindenhol megbukott, nálunk kultikus lett: a fél ország kívülről fújja Nagy Feró fahangon felmondott szövegeit.

Renny Harlin a semmiből jött, a 90-es évek első felében volt néhány nagyon jó éve, majd vissza is ment a semmibe. A Még drágább az életed és a Cliffhanger az évtized legjobb akciófilmjei közé tartoznak, és noha a Ford Fairlane kalandjai rettenetesen megbukott, szinte az egész világ utálta, nálunk óriási kultusz alakult ki körülötte - ami kétségkívül a zseniális szinkronnak köszönhető, illetve annak, hogy a címszereplő hangja, Nagy Feró iszonyat béna. 

És Nagy Feró fahangon végigmondott szövegei valamiért nagyon működnek. 

Elismerés illeti a magyar szöveg íróját,  Schéry Andrást és Vajda István szinkronrendezőt, mert sikerült csúcsra járatniuk a magyar szöveget, és egy valódi gyöngyszemet alkottak. Igen, nagyon trágár, de ez a trágárság roppant kreatív, és épp ezért szeretjük annyira. (Hasonlóan a Harlemi éjszakákhoz, ami szintén óriásit bukott, de aminek ugyanilyen zseniális szinkronja van.) Csupán egy apró érdekesség, ami azért elgondolkodtató: a film a spanyoloknál is hasonló népszerűségnek örvend, és a Torrente-sorozatot is rajtuk kívül jóformán csak a magyarok szeretik olyan nagyon.

A címszereplő, Andrew Dice Clay egy rövid szavatosságú stand-upos volt, aki alatt elszaladt a ló, szexista beszólásaiért az MTV-ről is letiltották - lássuk be, a film a legmesszebb áll a píszítől -, de a mellékszereplők is mind emlékezetesek, az élen Amos (Ánusz) hadnaggyal, az egykori slágergyáros Disco Express énekesével, a Butitájm előadójával, akit Ed O'Neil, azaz maga Al Bundy alakít. Utólag elképzelhetetlennek tűnik, hogy ne Csuja Imre hangján szólaljon meg, de Balázs Péter tökéletesen alakítja a kisstílű, nyavalyás rendőrt.