5 sztár a '90-es évekből, aki mára teljesen eltűnt

Nemcsak Macaulay Culkin élete siklott ki: a kis Anakin Skywalker és a Bill és Ted Billje is elkallódott.

Hétfő: Szellemirtók

Szellemirtók, Űrgolyhók, Drágám, a kölykök összementek!, Drágám, a kölyök marha nagy lett!, Rémségek kicsiny boltja, Kölcsönkinyír visszajár, Flintstone család – napestig lehetne sorolni azokat a pompás filmeket, amelyekben a '80-as és a '90-es évek egyik legnagyobb nevettetője, Rick Moranis alakította a kisnövésű, bogaras főszereplőt. Sajnos már több mint 20 éve visszavonult a filmezéstől: 1991-ben elhunyt a felesége, ő pedig egyedül maradt a két gyerekkel, így 1997-től már semmilyen filmszerepet nem vállal (egyedül a Mackótestvérrel tett kivételt). 

Az 1984-es Szellemirtókat aligha kell bárkinek is bemutatni: három különc tudós, Dr. Venkman, Dr. Stanz és Dr. Spengler a hozzájuk betársuló Winston Zeddemore-ral és egy rakás fura szerkezettel közösen próbálják megfékezni a New York utcáin garázdálkodó szellemeket és a Gozer nevű, földöntúli entitást, miközben egy szerencsétlen flótás (Rick Moranis) kétségbe esve próbál összejönni a szomszédban lakó álomnővel (Sigourney Weaver). Jó hír, hogy a Szellemirtók 2-t szintén levetíti a Cinemax 2, rögtön az első után, benne az egyik legjobb filmes főgonosszal, Vigóval, a Kárpátok Ostorával, Moldávia Bánatával!

Kedd: Will és Grace

Ha mostanra már lecsúszott, egykori gyereksztárokról van szó, természetesen mindenkinek Macaulay Culkin jut először eszébe, aki az 1990-es Reszkessetek, betörők! után sorra kapta a sztárgázsival járó blockbuster-főszerepeket. Az 1992-es Reszkessetek betörők! 2-ért 4,5 millió dollárt vágott zsebre, a Palira vettem a papát! és Richie Rich 8-8 milliót hozott neki, ám ahogy kezdett felnőni, és ezzel elveszíteni a komisz kisfiú imidzsét, a szerepajánlatok is elmaradoztak.

Culkin a 2000-es években megpróbálkozott ugyan a nagy visszatéréssel (Party szörnyek, A királyság), de inkább csak azzal tudott bekerülni a médiába, hogy letartóztatták gyorshajtás és marihuánafogyasztás miatt, 2011-ben pedig szakított Mila Kunisszal, akivel 9 évig volt együtt. 2003-ban egy epizód erejéig felbukkant a Will és Grace című tévésorozatban is: egy Jason Towne nevű, fiatal ügyvédet alakított, aki egy válási ügy miatt kezdte el manipulálni a szintén ügyvéd Willt (aki a sorozat meleg főhőse, és furcsa se veled-se nélküled kapcsolatban él kolléganőjével, Grace-szel).

Szerda: Dr. Csont

Alex Winter annak idején Kiefer Sutherlanddel és Keanu Reevesszel együtt szerepelt az Elveszett fiúk című tinivámpíros horrorban és a szintén kultikus Bill & Ted 1-2-ben, de valahogy sosem tudott akkora sztár lenni, mint kollégái. Bár színészként nem tudott karriert csinálni, íróként, rendezőként és producerként egyáltalán nem unatkozott az elmúlt évtizedekben: díjat nyert a Freaked című, 1993-as sci-fijével valamint a Deep Web a című, 2016-os dokujával.

2007-ben vendégszerepelt a Dr. Csont című, népszerű krimisorozatban is: egy Monty Gold nevű figurát alakított, aki a beszédes nevű Girls Gone Wild nevű weboldal tulajdonosa volt, amíg meg nem halt. Winter egyébként évek óta azt tervezgeti, hogy összehozza Keanu Reevesszel a Bill & Ted 3-at.

Csütörtök: Vámpírok alkonya

Sasha Mitchell neve valószínűleg minden magyar tinilánynak ismerősen csengett a '90-es években: ő volt Jockey törvénytelen fia a Dallasban, valamint Cody, a jóképű, de nagyon buta, furgonban lakó unokatestvér Patrick Duffy Egyről a kettőre című vígjátéksorozatában. A VICO-filmek szerelmesei persze David Sloanként ismerhették őt a Kickboxer 2-3-4-ből – és ezzel nagyjából be is mutattunk mindent, ami emlékezetes volt tőle a '90-es években.

Az ezredforduló után Sasha Mitchell eléggé eltűnt, amiben nagyban szerepet játszott az elhízása mellett a balhés válása is. A Vészhelyzetben ugyan felbukkant egy-két epizódban csaposként, de utána menthetetlenül az olyan levitézlett akciósztárok közé süllyedt le, mint a Herkules után szintén eléggé eltűnt Kevin Sorbo. Nem csoda hát, hogy együtt forgatták le 2010-ben a Vámpírok alkonya című, B-kategóriás akció-horrort.

Péntek: Vészhelyzet

És ha már Vészhelyzet: kedvenc kórházas sorozatunkban tényleg rengeteg ismert sztár megfordult mellékszereplőként 15 évad alatt. Többek között az a Jake Lloyd is, akit a világ 1999-ben egy aranyos szőke kisfiúként ismert meg a Baljós árnyakban, és akiről alig akartuk elhinni, hogy belőle lesz később a saját nevelőszüleivel és a mesterével is végző, gaz Darth Vader!

Szegény Lloyddal azonban nagyon elbánt az élet a Star Wars után. Nem elég, hogy már 10 évesen is napi 60 interjút kellett adnia, sokan őt hibáztatták a Baljós árnyak silányságáért, és az iskolában állandó csúfolódások, zaklatások céltáblája volt. Lucas is levette róla egy idő után a kezét: néhány videojátékban még ő lehetett a kis Anakin hangja (Episode I - Racer, Jedi Power Battles, Galactic Battlegrounds), de 2001-től már nem kapott munkát a Lucasfilmtől. 2009-től filmes iskolába járt Chicagóban és produkciós asszisztens volt a Peer Pressure című rövidfilmben, de egy év után kirúgták. Egy későbbi interjúban azt mondta, ekkorra már annyira megviselte a Star Wars-főszerep és az emiatt kapott sok savazás, hogy besokallt: túladott az összes Csillagok háborúja-kütyüjén, és örökre hátat fordított a filmiparnak. 2015-ben azzal került be a hírekbe, hogy gyorshajtás és randalírozás miatt letartóztatták, egy évre rá skizofréniát diagnosztizáltak nála, ezért a börtönből átkerült egy elmegyógyintézetbe.