5 híres színész, akinek akkor sem tudnád a nevét, ha megkínoznának!

Pedig ezerszer láttad már őket a legismertebb filmekben és sorozatokban. Rendhagyó tévéajánló.

Hétfőnként jelentkező heti tévéműsor-ajánlónk ezúttal egy újabb listás cikk, izgalmas hollywoodi érdekességekkel: most azokat a színészeket szedtük össze, akiket rengeteg filmben és sorozatban láttunk már, de ha megkínoznának, sem biztos, hogy eszünkbe jutna a neve.

Hétfő: X-akták

Bizonyára mindenki emlékszik a '90-es évek legmenőbb tévésorozatának buflák űrlényére, vagyis arra a nagy fejű, püffedt testű, ellenszenves idegen fejvadászra? Ő volt az, aki képes arcot váltani, és folyton nyakon szúrta egy böszme nagy tűvel a Földön rejtőzködő többi földönkívülit.

No, de hogy is hívták az őt alakító színészt? Nem más ő, mint a ma már 58 éves Brian Thompson, aki ugyan sosem tudott kikecmeregni a B-kategóriás filmek süllyesztőjéből, de így is elég emlékezetes szerepekben tűnt fel az elmúlt évtizedekben. Ő volt többek között a baltás szektavezér a Kobrában, az egyik punk, aki belekötött a Terminátorba 1984-ben, játszott klingont a Star Trekben, de feltűnt a Buffyban és a Bűbájos boszorkákban is.

Kedd: Fekete víz

Ha azt mondom, Pete Postlethwaite, a fanatikus filmrajongókon kívül nemigen tudja senki, kiről is beszélek. De ha azt mondom, a Jurassic Park 2 Indiana Jones-kalapos fővadásza, akkor máris mindeninek beugrik, hogy róla van szó:

A 2011-ben, 64 évesen elhunyt brit színészt ugyan Oscar-díjra jelölték az Apám nevében című drámáért, de főleg inkább kultfilmekben és blockbusterekben volt karakteres arcú, örök mellékszereplő. Láthattuk többek között az Alien 3-ban, az Őrült Stone-ban, a Közönséges bűnözőkben, a Sárkányszívben, Az utolsó mohikánban, az Aeon Fluxban és Christopher Nolan Eredetében is. 2005-ös horrorfilmjében, a Fekete vízben egy karbantartót alakított, akitől egy halálra rémült, elvált anya (Jennifer Connelly) kér segítséget egy kísérteties toronyházban történő, furcsa beázások és hangok miatt.

Szerda: Vészhelyzet

Vajon hányan tudják megmondani fejből, ki játszotta Kurgant a Hegylakóban, Zim őrmestert a Csillagközi invázióban és a gonosz papot a nyomasztóan zseniális Carnivale - A vándorcirkusz című sorozatban?

Hát Clancy Brown! A Brian Thompsonhoz hasonlóan nagydarab, jellegzetes arcú amerikai sztár azonban hiába egy zseniális színész és sűrűn foglalkoztatott rajzfilmhang, sajnos ugyanúgy megmaradt a másodvonalban, ahogy szegény Mark Hamill is. Szerencsére a rajongói számos filmben és tévésorozatban láthatták, többek között a Vészhelyzetben, ahol epizódon keresztül alakította Weaver doktornő egyik fasziját, a körmönfont Synergix-igagatót, Dr. Ellis Westet, aki ki akarta fúrni az állásából a HIV-fertőzött Jeanie-t.

Csütörtök: Hawaii Five-0

Na és kicsoda Cary-Hiroyuki Tagawa? Hát Hollywood legfoglalkoztatottabb, B-kategóriás gonsoztevője, megszámlálhatatlan sorozattal és filmmel a háta mögött! Legemlékezetesebb szerepei között van a Mortal Kombat Shang Tsungja, ő volt Kwang, a hongkongi maffiózók közé beépült James Bond-szereplő A magányos ügynökben.

De akkor is mindig neki szóltak a hollywoodi producerek, ha egy rosszarcú ázsiai szereplőt kellett eljátszani A simlis és a szendében, a Miami Vice-ban, Baywatch-ban vagy épp Wesley Snipes és Dolph Lundgren akciófilmjében vagy épp a Hawaii Five-0-ban. Azért persze a jófiúk csapatában is megfordult nem egyszer: zsarut alakított a Nash Bridges - Trükkös hekusban és veterán harcművészként több akciófilmben is ő volt a szigorú tekintetű tanítómester.

Péntek: Hús és vér

Listánk végére hagytuk szegény Brion Jamest, aki annyi kiváló filmben játszott egészen az 1999-es haláláig, hogy pár sorban képtelenség lenne bemutatni a teljes életművét – manapság viszont jobbára csak a geek ínyencségek kedvelői tudják, ki is ő.

Láthattuk többek között a 48 órában, a Megint 48 órában, a Szárnyas fejvadászban, a Tango és Cashban, Az ötödik elemben és a Vörös zsaruban, de szerepelt két kiváló Mad Max-koppintásban, Patrick Swayze Puszta acéljában és a Frogtown 2-ben is (utóbbiban ráadásul Cary-Hiroyuki Tagawával együtt). Emellett persze számos tévésorozatban felbukkant mellékszereplőként, A farm, ahol élünkben például egy Amos nevű, izzadó, pornóbajszos fickót alakított.