5 akciósztár, aki valójában csapnivaló harcos

Sean Bean sosem vívott, David Carradine szörnyű kungfus volt, a Karate Kid nem is tudott karatézni. Rendhagyó tévéajánló.

Bruce Lee a kungfu királya volt. Chuck Norris fekete öves taekwondo, karate és dzsúdó mester. Van Damme a karatés és kickboxos múltja miatt tudott látványos pörgőrúgásokat és spárgákat csinálni a vásznon, a nemrég zaklatási botrányba keveredett Steven Seagal pedig maga is aikido mester. Nem minden akciósztár rendelkezik azonban ilyen komoly küzdősportos múlttal – közülük szedtünk most össze ötöt a heti tévéajánlónkhoz.

Hétfő: Észak és Dél – David Carradine

A 2009-ben elhunyt David Carradine furcsa mód úgy lett az akciófilmek és tévésorozatok legendás harcművésze, hogy valójában sosem tanult meg tisztességesen kungfuzni. A színész neve mára egybeforrt az 1972-ben elstartoló Kung-fu sorozattal, ami a '90-es években egy folytatást is kapott: mindkét produkcióban Carradine alakította Kwai Chang Caine-t, a világot járó, fuvolázgató shaolin szerzetest, aki mindig segített a bajbajutottakon (a karakter kifordított, gonosz változata volt Bill a Kill Bill 1-2-ben). Carradine ezt a szerepet egyébként pont Bruce Lee-től happolta el, és hiába verekedett úgy, mint egy parkban tornázó kínai nyugdíjas egy kockánként léptetett VHS-felvételen, mégis akciósztár lett belőle.

Az Észak és Dél című 1985-ös kosztümös sorozat az amerikai polgárháború alatt és az azt megelőző, illetve követő években játszódik. A történet középpontjában az északi iparmágnás Hazard família és a déli ültetvényes Main család barátsága majd ellenségeskedése áll.

Kedd: Rajongók háborúja – William Shatner

A cowboymentalitású Kirk kapitánynak alighanem az idők végezetéig bérelt helye lesz a filmvilág legbénább harci jeleneteit összeszedő toplistákban. A '60-as évekbeli Star Trek tévésorozat Arena című epizódjában ugyanis William Shatner annyira bénán harcolt a Gorn nevű gyíkemberrel, hogy a jelenet ma is, 50 évvel a leforgatása után is mémként kering az interneten.

A Rajongók háborúja a Baljós árnyak mozipremierje előtt, a 90-es évek végén játszódik, amikoris egy csapat Star Wars-fan be akar törni George Lucas kaliforniai otthonába, hogy elsőként láthassák a kultikus őstrilógia csapnivaló előzményét. Shatner a filmben önmagát, azaz a Kirk kapitány karakterével örökre összeforrt Willam Shatnert alakítja.

Szerda: Equilibrium – Sean Bean

A Trónok harca tévésorozat sztárjai között vannak olyan színészek, akik örömmel forgatják maguk a kardot a sokszor mozifilmeket megszégyenítően látványos csatajelenetekben. Ilyen többek között a Havas Jont alakító Kit Harington vagy épp Jaime, azaz Nikolaj Coster-Waldau. Sean Bean azonban, aki az első évad közkedvelt karakterét, a nyakas és becsületes Ned Starkot alakította, egyáltalán nem volt ilyen – a hollywoodi sztárokat helyettesítő magyar dublőrök legnagyobb örömére. A szinte minden filmjében látványosan elhalálozó színész persze tökéletesen tisztában van azzal, hogy a kaszkadőrök kőkemény munkája nélkül ő sem kapna ennyi katonás-lovagos szerepet, ezért mindig szívesen jár el velük inni a forgatások pihenőnapjain.

A 2002-es Equilibrium című, disztópikus sci-fiben Sean Bean a totalitárius diktatúra elkötelezett kiszolgálója, de miután szerez egy Yeats-kötetet, és rendszerellenes gondolatai támadnak tőle, a rezsim egyik önmarcangoló harcos papja (Christian Bale) lepuffantja.

Csütörtök: Futás – Eric Roberts

Ahhoz képest, hogy milyen nagy sztár lett Julia Roberts, egészen meglepő, mennyire csapnivaló megélhetési színésszé züllött le az idők során a bátyja, Eric Roberts. Akiről azt hihetnénk, hogy a több tucatnyi ZS-kategóriás akciófilmjével a háta mögött jól tud bunyózni. Ez azonban egyáltalán nincs így – a verekedős jelenetei leginkább azokra a Youtube-videókra hasonlít, amiken a betintázott vidéki vagányok próbálják Van Damme-ot utánozni, aztán seggre esnek a tyúkudvar közepén.

A Futás című 2013-as akciófilmben értelem szerűen már nem Eric Roberts ugrál modern kori nindzsaként háztetőkről háztetőkre, hanem William Moseley, aki egy olyan fiút alakít, aki az elképesztő ügyességét és a parkour tudását rablásoknál kamatoztatja.

Péntek: Esküdt ellenségek – Ralph Macchio

A Karate Kid-filmek sztárja, Ralph Macchio híres gyerekszínészként ugyanúgy nem vitte semmire felnőttként, mint ahogy Macaulay Culkin és Edward Furlong is eltűntek mára a süllyesztőben. És bár a filmbéli Karate Kölyök a sok kerítésfestős és kocsit polírozós mozdulattal olyan jól megtanult karatézni, hogy az 1984-es VHS-klasszikus végén törött lábbal is győzött a felé araszoló, a rúgást tátott szájjal váró, semmit sem csináló ellenfél ellen, Macchio a valóságban egyáltalán nem volt ekkora ász harcművész, és ez sajnos meg is látszik a felvételeken.

Ralph Macchio 2010-ben egy bokszolókról szóló epizódban tűnt fel Jeff Goldblum nyomozós szériában, az Esküdt ellenségekben. Ez egy olyan tévésorozat, ami rendhagyó módon a gengszterek szemszögéből mutatja be a bűneseteket.