11 ok, amiért újra meg kell nézned az Erőszakikat

Tíz éve mutatták be, de fekete humorban azóta is kevesen szárnyalták túl ezt az egyedi hangulatú filmet, amiben Colin Farrell élete egyik legjobb alakítását nyújtotta. Ha még nem tudnád, mit nézel szombaton a tévében, most megindokoljuk, miért az Erőszakikat kell választanod.

1. Mert Colin Farrellnél senki nem tud jobban összetört és szomorú embert játszani. Ahogy a nagy barna szemeivel néz ki a dús, pamacsos szemöldökei alól, az erősebb, mint egy teljes alomnyi, nyüszögő kölyökkutya. A színész nem mellesleg ezzel a filmmel bizonyította, hogy több, mint egy nyálasképű hollywoodi sztárszínész.

 

2. Farrell egy kezdő gengsztert játszik a filmben, aki végzetes hibát vét, ezért egy festői kis belga városban kell meghúznia magát egy idősebb és rutinosabb gengszter társaságában. Őt az ír Brendan Gleeson játssza, akivel zseniális kettőst alkotnak, és bár eleinte a pokolba kívánják egymást, a film végére gyönyörűen összecsiszolódnak.

 

 

3. Mert Ralph Fiennes egy vérfagyasztóan félelmetes maffiafőnököt játszik benne, akinél rémületesebben senki nem vert még szét telefont filmen.

4. Mert az Erőszakik páratlan fekete humora és okos párbeszédei csodálatosan ellensúlyozzák a sötét háttértörténetet. Nehéz meghatározni a film műfaját, mert se nem dráma, se nem vígjáték, de rengeteget lehet rajta nevetni, miközben mélyen beletúr az ember lelkébe.

5. Mert a Trónok harca még sehol nem volt, amikor az Erőszakikban már megjelent egy csajozós, bulizós, öntudatos sztártörpe.

6. A filmhez részben Hieronymus Bosch Az utolsó ítélet című festménye adott ihletet, és a kép az egyik jelenetben is szerepel. Amikor múzeumba megy a két unatkozó gengszter, Colin Farrell karaktere csak a pofákat vágja a klasszikus festmények láttán, de Bosch bizarr világa őt is megfogja.

7. Mert a film végére annyira megszereted a szereplőket, hogy napokig agyalhatsz rajta, vajon hogyan is folytatódhatott a sorsuk.

8. Mert az egész a Brugge nevű belga város gyönyörű középkori belvárosában játszódik, ami szokatlan helyszín egy gengszterfilmnek, de ettől lesz különleges atmoszférája az egésznek. Ráadásul Colin Farrell karaktere folyamatosan pocskondiázza a tündérmesébe illő helyszínt, amivel külön kihúzza a gyufát a főnöknél.



9. Mert nagyon jó a film zenéje, és ez teszi fel a koronát az egész hangulatára.

10. Mert az Erőszakikat az a Martin McDonagh rendezte, aki idén a Három óriásplakát Ebbing határában című filmért kaphat Oscart. McDonagh eddig összesen három egészestés filmet rendezett tíz év alatt, mivel elsősorban színházi író és rendező, és eddig egyszer sem hibázott.

11. Mert idén lesz tízéves a film, egészen pontosan február 29-én, és semmit sem öregedett. Épp ugyanolyan vicces, mint 2008-ban.