5 premier karácsonyra!

Az ünnepek közeledtével lassítunk kicsit, kiszállunk a hétköznapi mókuskerékből, és amellett, hogy együtt vagyunk, utazunk, színházba is könnyebben eljutunk. Karácsonyi premier ajánlónk.

Lucifer Show - József Attila Színház
Premier: 2017.12.16.

Verebes István és Nemlaha György történelmi revüjének Luciferje nem hagyja magát befolyásoltatni a XX. század történéseitől: ő úgy mutatja meg a sorsfordító napokat Ádámjának és Évájának, hogy azokról kiderüljön, tulajdonképpen mind a nagy „showtime” részei. A századforduló szilvesztere a vurstliban, a trianoni szerződés aláírásának napja egy orfeumban, a nyilas hatalomátvétel egy bordélyban, Rákosi Mátyás születésnapja egy üzemi rendezvényen, a szovjet csapatok november 4-i bevonulása egy vidéki szálloda éttermében, a Varsói Szerződés csapatainak csehszlovákiai inváziója az Ifjúsági Parkban éri az első emberpárt. De ők „valami miatt” sosem lehetnek egymáséi.

Reggeli dinoszauruszokkal - Stúdió "K"
Premier: 2017.12.15.

Mindannyian arra törekszünk, hogy visszataláljunk a gyerekkorunkhoz. Kétségbeesetten vissza szeretnénk kapaszkodni azokhoz a pillanatokhoz, amikor még voltak érzéseink és érdeklődésünk, volt bennünk tehetség és kalandvágy, amikor még tudtunk sírni és nevetni a dolgokon. Természetünknél fogva visszavágyunk – vissza abba az időbe, amikor még (legalábbis mi így éreztük akkoriban) minden előttünk volt.
Mindannyian ezeket a múltbéli pillanatokat hajszoljuk, amiknek óriási jelentőséget tulajdonítunk, menedékként tekintünk rájuk. Olyanok ezek, mint egy-egy kivilágított faház annak az erdőnek a közepén, ahol végképp eltévedtünk. Ám amikor megpróbálunk behatolni ezekbe a pillanatokba, már csak a romjait találjuk, múltunk tétova körvonalait, érthetetlen tájakat, álomszerű zűrzavart.

Üvegfigurák - Radnóti Színház
Premier: 2017.12.16.

Minden ember esendő, törékeny és tökéletlen. De mi ezzel nem tanulunk meg együttélni, inkább minden erőnkkel és mindenek felett elfedjük álmokkal, önbecsapással, vagy elfedi nekünk, helyettünk a média, amiben minden könnyednek, szépnek és gördülékenynek látszik az életben. Tennessee Williams műveinek fő témája az örökérvényű, ma is aktuális: a hamis vagy igaz álmokkal, vágyakkal és a gyöngeséggel terhes emberek vívódása szemben a céltudatosan törekvők elérhetetlen társadalmával.

Amadeus - Szegedi Nemzeti Színház
Premier: 2017.12.22.

A szorgalmas, törtető, irigy középszer és az isteni tehetséggel megáldott gyenge jellemű zseni romantikus szembeállítása bármely korban és társadalmi helyzetben sikerre tarthat számot. A sors végül mindenkit elpusztít, áskálódó intrikust és naiv áldozatot egyaránt. A művészet diadala csak az utókort boldogítja.

Játék a kastélyban - Debreceni Csokonai Nemzeti Színház
Premier: 2017.12.22.

A Játék a kastélyban elsősorban egy szerelmi történet, melynek gyújtópontjában a látszat és a tartalom, az igazi és a hamis felismerése, a kettő közti dilemma áll, és mindez viharos erővel csap össze Molnár Ferenc vígjátékában. De a néző nem csak egy szórakoztató sikerdarabot kap majd, hanem bepillantást is nyer a darabot létrehozó drámaíró alkotási folyamatába: fricskák, fordulatok, félreértések, szerepjátékok közepette a darab azt is látni engedi, miként csapja be közönségét egy sikerdarabíró.