Vicces feliratok a filmvégi stáblistákban

A kreatív stáblistákat mind ismerjük, amikor animációval, netán gegekkel színesítik a tömény névsorolvasást, olykor azonban egyszerűen csak eldugnak egy-két poént a szövegben. Ezekből válogattunk.

A filmvégi stáblistát csak a Marvel-filmek óta szokás végigülni a pluszjelenetek miatt, azelőtt amint felcsendült a zene, a nézők - mintha csak megnyomtak volna rajtuk egy gombot - már szedelődzködtek is, és húztak is kifelé a moziból. Ezt soha nem értettem, hiszen, ha mondjuk fantasztikus zenéje volt a filmnek, akkor nyilván bent maradtam végighallgatni, még ha picit lelkiismeret-furdalásom is volt a vászon alatt látványosan türelmetlenkedő takarító srácok miatt, hogy helyrepofozzák a popcornnal telizabált vetítőtermet.

Korábban is voltak azért olyan filmek, amik kreatív stáblistával maradásra kényszerítették a nézőt, de a legtöbb tényleg csak úgy ért véget, hogy legalább öt percen keresztül csak hömpölyögtek a nevek. Hacsak nem vadászunk ismerősökre, két dolog miatt érdekes olvasgatni ezeket a soha véget nem érő szövegeket: mindegyikben találunk valami vicces nevet (ezekből egész gyűjteményeket találni), és olykor az alkotók sem fogják vissza magukat, hogy ne írjanak bele egy-két poént.

 

Airplane 2.

A paródiák stáblistái hemzsegnek a marhaságoktól, ezért nem nagy kunszt ezeket beválogatni a listába, de a megfáradt poénok mellett azért találni egy-két tényleg vicceset is. A best boy ("legjobb srác") afféle brigádvezető, "élmunkás", a műszaki csoportok élén álló főasszisztens. És ha már van best boy, nyilván létezik worst, azaz legrosszabb boy is. De a best boy fölötti felirat is vicces: Mi az a gaffer? A szótár szerint "öregapó". Fura megnevezések vannak a filmstábokban, az már biztos.

 

Egy komoly ember

A Coen-testvérek 2009-es lassú, elmélázós filmje egy középkorú fickóról szól, akinek egyre jobban széthullik az élete. Zsidósága is fontos szerepet kap a történetben, hiszen zsidóként is próbálja megoldani a problémáit, ezért három rabbitól is tanácsot kér. Ezért is írhatták ki a stáblista végére a Coen-tesókra jellemző fanyar humorral, hogy "a forgatás során egyetlen zsidó sem sérült meg"

 

Jégvarázs

A stáblista végén egy rendkívül hivatalosan megfogalmazott szövegben tájékoztatják a nézőt, hogy sem a Disney, sem a film alkotói nem azonosulnak Kristoff, a bohókás hegyi ember véleményével, mely szerint mindenki meg szokta enni a taknyát.

 

Csupasz pisztoly 2 1/2

Kedvesen fogalmazták meg a kiemelt statiszták megnevezését: "Azok az emberek, akiknek nem volt szövegük, de szeretjük őket."

 

Csupasz pisztoly 33 1/3

Stáblista közben kérik a kék Honda Accord (rendszám...) tulajdonosát, hogy menjen ki a parkolóba, mert égve hagyta a lámpát.

 

Help!

A Beatles tagjai filmjüket - ki tudja miért - Elias Howe-nak, a varrógép feltalálójának ajánlották.

 

Harry Potter és az azkabani fogoly

Ez ugyan nem szöveges, de nem hagyhatjuk ki: a stáblista közben a Tekergőt Térképét láthatjuk, és bizony a Roxfort egyik eldugott sarkában két leleményes diák... csunyálkodik. Tíz pont a Griffendélnek!