Túl félelmetes volt Jokernek - Boldog születésnapot, Tim Curry!

Első filmszerepével, a Rocky Horror Picture Show Dr. Frank-N-Furterével rögtön ikonná vált, és az Az Krajcáros bohócaként örökre félelmetessé tette a bohócokat. Születésnapja alkalmából összeszedtünk néhány érdekességet az ördögi vigyorú, fantasztikus énekhangú színészről.

1. 1946. április 19-én született az angliai Cheshire-ben. Apja a hadsereg káplárja volt, anyja titkárnő. Szigorú neveltetése miatt gyerekkorában csak musicaleket nézhetett, ami később meghatározta színészi karrierjét.

2. Leghíresebb, egyértelműen ikonikus szerepe Dr. Frank-N-Furter, legelső filmjében, a Rocky Horror Picture Showban. Curry egyszerűen lubickol transzszexuális, zakkant földönkívüli tudósként, és embertelenül jó hangja van.

3. Nem csupán az Az Krajcárosaként kísértették meg a gonosz bohócok: Tim Burton Batmanjében ő volt a második számú jelölt Joker szerepére, ha Jack Nicholson nem vállalta volna el a szerepet, sőt, a '90-es évek klasszikus Batman rajzfilmsorozatában eredetileg ő lett volna a hangja a Bűn Bohóchercegének (milyen hülye név a Jokerre), de olyan félelmetes lett, hogy csak utána keresték meg Mark Hamillt.

4. Kedvenc szerepe Long John Silver a Muppet Kincses Szigetben, már csak azért is, mert személyesen találkozhatott Miss Röfivel.

5. Egy 2005-ös interjúban elmesélte, hogy egyszer találkozott Diana hercegnővel, aki óriási rajongója volt a Rocky Horror Picture Show-nak. Diana megköszönte Curry-nek, hogy a filmmel "teljessé tette a neveltetését".

6. A Legenda gonosz ördögjeként napi öt és fél órát sminkelték. Egyszer annyira ideges lett ettől, hogy fogta és letépte a maszkját - több helyütt a bőrével együtt.

7. Ördögi vigyora miatt főként gonosztevőket és sunyi alakokat játszott, de rengeteg rajzfilmet is szinkronizált, többek között A bolygó kapitányában, a Fecsegő tipegőkben, a FernGully, az utolsó esőerdőben, a Jaj, a szörnyek!-ben, A Thornberry családban és a Star Wars - A klónok háborújában hallhattuk a hangját.

8. 2013-ban súlyos agyvérzést kapott, és sokáig beszélni is nehezen tudott. Kerekesszékbe kényszerült, és noha javult az állapota, az orvosok szerint már nem fog felépülni teljesen.