Tom Cruise elképesztő kaszkadőrmutatványai

Köztudott, hogy Tom Cruise nem használ kaszkadőrt, maga csinálja meg a legveszélyesebb mutatványokat is. A Mission: Impossible filmekben részről részre egyre nagyobb veszélyeket vállal - bemutatjuk a legelképesztőbb mutatványait, értelemszerűen spoileresen.

Köztudott, hogy Tom Cruise kaszkadőr nélkül forgat, de a Mission: Impossible összehasonlíthatatlanul más, mint a többi veszélyes mutatványokat igénylő filmje - hiszen kis túlzással a franchise gyakorlatilag aköré épül, hogy minél életveszélyesebb helyzetekbe hajszolja magát. Gondoljunk csak bele: itt egy 56 éves fickó, az egyik legnagyobb A-listás hollywoodi sztár, akinek filmjei egyenként dollárszázmilliókat termelnek. Szó szerint aranyat ér, és jó esetben úgy vigyáznának rá, hogy még a levesét is megfújnák helyette, nehogy megégesse a nyelvét. Persze mindig is voltak olyan színészek, akik vállalták a veszélyt és a kihívást, de a legdurvább jeleneteket mégis a profi kaszkadőrökre bízták.  Nem így Cruise: ő mintha csak a halállal packázna, mert egyre veszélyesebb mutatványokat vállal el - mi több, ő eszeli ki azokat, hiszen az M:I sorozatnak az (egyik) legnagyobb hatalmú ura. 

Lássuk a legdurvábbakat - értelemszerűen spoileresen.

 

Kés a szembe

A Mission: Impossible 2. a franchise legrosszabb darabja. Pocsék, unalmas, a sztori béna, ahogy a karakterek, a csapat is ebben a leggyengébb. Az akkoriban divatos John Woo a coolságot hivatott hozni a folytatásba, de lehet, hogy csak azért, mert eljárt fölötte az idő, a repkedő galambok, a napszemüveges arcozások és az öncélú belassítások mára kifejezetten kínosak. Cruise azonban tisztességesen odatette magát. A film végi tengerparti verekedés során a rosszfiú egy késsel esik Ethan Huntnak: üvöltve ráugrik, hogy beledöfje, és a kés hegye épp csak egy centivel áll meg Cruise szeme előtt - olyan közel, hogy a szempilláját is megcirógatja vele.

 

Motoros üldözések

A sorozat telis-tele motorozással, természetesen egyre kacifántosabbakkal. Cruise minden esetben bukósisak nélkül robog, és amellett, hogy eszeveszett sebességgel száguld, különféle látványos (és veszélyes) manővereket csinál. Az Utóhatásban mindenben emelte a tétet, természetesen a motoros jelenetekben is, amikor a párizsi hajszában a csúcsforgalommal szemben cikázik az autók között. Nyilván ezek között digitális utómunkával készült trükkök is akadnak, ahogy olykor Cruise-t is kötelek és hevederek rögzítik, de ez mit sem von le teljesítményének értékéből, hiszen még a biztonsági intézkedések mellett is életveszélyes, amiket művel.

 

Mászás függőleges sziklafalon

A második rész legelején egyes felvételeken Cruise valóban 600 méteres magasságban kapaszkodik. Csupán egyetlen kötél tartja, amit utólag kiretusáltak, de nem volt alatta biztonsági háló arra az esetre, ha lezuhanna. John Woo rendező szabályosan megizzadt a jelenet forgatása közben, annyira veszélyes volt, különösen, hogy a közeliket helikopterrel rögzítették, és amint az alábbi videóban is látható, a jármű rotorja csupán néhány méternyire pörgött a színésztől. 

 

Betörés a víz alatt

Az M:I filmek állandó elemei a kacifántos, látványos betörések (bár az Utóhatásban nincs ilyen). A Titkos nemzetben Ethan Hunt egy víz alatti adattárolóba hatol be, és azt hihetnénk, hogy simán megoldották az egészet digitális trükkökkel. Ugyan magát a terem kinézetét az utómunka során illesztették be, de a jelenetet zöld hátteres medencében forgatták - és a legnagyobb feszültséget épp az jelenti, hogy oxigénpalack nélkül, egyetlen levegővel kell végrehajtani az akciót. Cruise pedig megcsinálta - és hat percen keresztül tartotta vissza a lélegzetét, miközben szerepben is maradt. A werkfilmben láthatjuk, hogy az Ilsa Faustot játszó Rebecca Ferguson is tisztességesen helytállt.

 

Mászás a Burdzs Kalifa oldalán

A Fantom protokoll és a sorozat (az Utóhatás előtti) csúcspontja kétségkívül az a jelenet, amelyben Hunt a világ legmagasabb épületének, a 828 méter magas dubaji Burdzs Kalifa oldalán mászik felfelé a 100. emelet környékén, azaz jó 500 méter magasságban. És igen, Cruise ezt is megcsinálta: kiveti magát az ablakon, mászik, lendül, lefelé rohan - biztosítókötél tartotta ugyan, de védőháló itt sem volt.

 

Kapaszkodás a felszálló repülő oldalán

A Titkos nemzet James Bond-módra rögtön a csapat egyik bevetésével kezdődik, amely során egy felszálló repülőgépet kell megállítani. Ethan Hunt nem tököl: ráugrik a szárnyára, majd onnan a gép oldalára, és ott kapaszkodik, miközben az felemelkedik a földről. Cruise speciális kontaktlencsét viselt, hogy megóvja a szemét, és a derekánál biztosították egy hevederrel, de minden egyéb valós, ahogy a gyorsan távoló talaj is - a stáb pedig elképedve figyelte a magasba emelkedő színészt.

 

Ernyő nélküli ugrás - HALO jump

A HALO (High-altitude military parachuting) katonai kifejezés a nagy magasságból történő ejtőernyős ugrásra. A filmben mintegy hét és fél kilométer magasról ugranak, és hatszáz méternél nyitják az ernyőt. Cruise nyilván hónapokig készült a forgatásra, és mivel a jelenet naplementekor játszódik, a fényviszonyok gyors változása miatt alkalmanként mindössze három percnyi hasznos anyagot tudtak rögzíteni - de ehhez természetesen újra és újra ugrani kellett. Egy speciális, légzőberendezéssel felszerelt sisakot is kifejlesztettek a számára, hogy az arca mindvégig látható legyen.

 

Helikopteres üldözés és kötélmászás a magasban

Az Utóhatás végi fantasztikusan megkomponált akciószekvencia mintegy összegzése és egyben túlhaladása Tom Cruise emberfeletti mutatványainak. Van itt elképesztő magasságban mászás, esés, járműves üldözés, csak ezúttal helikopterrel, mi több, még le is zuhan (!), utána pedig jön a bunyón túl egy kiadós akciózás a függőleges sziklafalon. Cruise kétezer órányi repülés után profin megtanult helikoptert vezetni és hihetetlen manővereket sajátított el - vészesen közel repül a hegyek oldalához, függőlegesen ereszkedik alá a géppel. A sorozat filmjeiben mindig különleges élményt nyújtott, hogy a kaszkadőrmutatványait testközelből filmezték, és ez itt válik mondhatni a legintimebbé: a színész egyedül irányítja a gépet és ezt a jármű elejére szerelt kamerák rögzítik. Miközben mindvégig szerepben marad, látszik rajta, hogy bizonyos helyzetekben tényleg fél.

 

Mi jöhet ezután?

A hegyek közti mutatványokkal és a HALO ugrással Cruise olyan magasra merészkedett, ami a Földön csak lehetséges. Ezek után már csak a világűr maradt. És ez már a színész fejében is megfordult.