Steven Spielberg el nem készült filmjei

UFO-horrort forgatott volna, de az E.T.-hez is félelmetes folytatást tervezett. Összeszedtünk néhány érdekes darabot Spielberg meg nem valósult filmjeiből.

A Steady Rain

2011 nyarán röppent fel a hír, hogy Spielberg megfilmesítené Keith Huff darabját. A történet két rendőrről szól, akik véletlenül egy sorozatgyilkos kezére játszanak egy fiatal fiút, mert a férfi a srác nagybátyjának adja ki magát. A fiú meghal, és ennek hatására a rendőrök barátsága összeomlik. "Szinte már egy családnak számítanak, hiszen Joey ahol tudja, támogatja barátja feleségét és gyerekeit, míg Denny mindent megtesz, hogy Joey-t távol tartsa az ivástól. Amikor azonban Denny házában tragikus incidens történik, olyan események sora kezdődik, mely próbára teszi barátságukat. Nehéz utazás veszi kezdetét, melyben a bizalom és a lojalitás kéz a kézben veszik fel a harcot a stricikkel, kurvákkal és alvilági figurákkal szemben." Az egyik főszereplő Hugh Jackman lett volna, valószínűsíthetően Daniel Craig oldalán.

 

Blackhawk

A legendás képregényalkotó, Will Eisner (róla nevezték el a képregényszakma Oscarját) a '40-es években harmadmagával találta ki Blackhawk karakterét, a náciverő második világháborús pilótát. A képregényes aranykor egyik legnépszerűbb sorozata nem pusztán világháborús környezetben játszódott, mert a német szuperfegyverek - repülő tankok, óriási harci kerekek - mellett a hősök múmiákkal, robotszörnyekkel és dinoszauruszokkal is csatáztak, és még a világűrt is megjárták.

Spielberg még karrierje elején, a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején kacérkodott a filmmel, a címszerepet Dan Aykroydnak szánta. Az 1982-ben feltámasztott képregény írója, Mark Evanier szerint azonban ez nem volt több puszta kampányfogásnál, hogy a DC kötelékébe került hős kalandjaira felfigyeljenek.

 

Chocky

A DreamWorks 2008-ban vásárolta meg John Wyndham 1968-as regényének jogait, amiben úgy tűnik, egy fiúnak képzeletbeli barátja van, de valójában földönkívüliek irányítják. 

 

Portyán

Spielberg neve merült fel először Gerard Walker, a New York Times riporterének valós eseményeket feldolgozó könyve alapján készült krimi rendezőjeként. A New York-i meleg közösséget rettegésben tartó gyilkosságsorozatról szóló filmet később Brian DePalma forgathatta volna le, végül William Friedkin rendezésében mutatták be 1980-ban, Al Pacino főszereplésével.

 

E.T. 2: Nocturnal Fears

Az első részhez képest durván irányt és hangulatot váltott volna a folytatás, ugyanis a szinopszis egy sötét, horrorba hajló történetet sejtet. Néhány hónappal az E.T. cselekménye után gonosz albínó idegenek egy Zrek nevű lény vészjelzését követve szállnak le az erdőben. Elrabolják Elliotot, Gertie-t és a többi gyereket, majd kihallgatják őket, ami már-már kínzássá fajul. Ám egyszer csak megjelenik E.T., és megmenti a jókat, legyőzi a gonoszokat. Spielberg szerencsére hamar rájött, hogy ezzel a folytatással csak tönkretenné a saját filmjét. (Regényben azonban megjelent az E.T. folytatása, bár nem horror, hanem egy meseszerű történet, amiben E.T. és fura haverjai egy óriásrépával akarják átszelni a világűrt, hogy a kis lény ismét találkozhasson Eliottal.)

 

Night Skies

Egy újabb földönkívülis horror, ám ezen még az E.T.-t megelőzően dolgozott Spielberg - illetve ebből lett végül a barátságos idegenről szóló film. A Harmadik típusú találkozások forgatása közben hallott először az elhíresült Hopkinsville-i esetről: a beszámolók szerint 1955-ben egy csapatnyi alacsony, goblin-szerű idegen terrorizálta egy farmház lakóit. Ebből született meg a Night Skies ötlete. A forgatókönyv az UFO-tevékenységgel kapcsolatos horrorisztikus állatcsonkításokkal kezdődik, majd ezután érkeznek meg a gonosz idegenek. Egyikük azonban összebarátkozik az ostromlott család kislányával.  A munkálatok során Spielberg egyre jobban erre a szálra összpontosított, és saját gyerekkori emlékeiből, fájdalmaiból merítve - feledve a horrort - alakította ki az E.T. történetét. Pedig a legendás maszkmester, Rick Baker már a lényeket is megtervezte.

(Forrás: fromdirectorstevenspielberg.tumblr.com)