Natalie Portman már bánja, hogy támogatta Roman Polanskit

A színésznő szerint nagy hiba volt, hogy aláírta a nemi erőszak miatt elítélt lengyel rendezőt támogató petíciót.

Roman Polanski még 1977-ben követett el nemi erőszakot: egy 13 éves lányt rontott meg Jack Nicholson lakásán. Részleges beismerő vallomást tett: bűnösnek vallotta magát abban, hogy egy kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, a nemi erőszakot azonban tagadta. Kis időre előzetes letartóztatásba került, majd amikor kiszabadult, még az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött.

Mivel Amerikában az ilyen bűnügyek nem évülnek el, így az amerikai hatóságok már negyven éve akarják elkapni. Azóta a rendező nem is lépett be az Egyesült Államok területére, elkerülve eddig az amerikai letartóztatást. 2009 szeptemberében azonban Svájcba ment, az országnak pedig kiadatási egyezménye van az Egyesült Államokkal. Ennek alapján a svájci hatóságok, betartva a nemzetközi szerződéseket, őrizetbe vették Polanskit, majd nem sokkal később megszüntették a letartóztatást.


2010 júliusában a filmipar közel 100 tagja egy petíciót írt alá, melyben kiállnak a rendező mellett:

 
„Filmkészítők, színészek, producerek, technikai személyzet – mindenki, akik a nemzetközi filmgyártásban részt vesznek – azt akarják, hogy Polanski tudja, hogy támogatják őt és a barátságukról biztosítják” - olvasható a petícióban, amit olyan filmes nagyágyúk írtak alá, mint Natalie Portman, Darren Aronofsky, Michael Mann, Tilda Swinton és sokan mások. Natalie Portman, a Time’s Up mozgalom egyik korai csatlakozójaként és szószólójaként viszont már bánja, hogy aláírta a petíciót.


„Nagyon sajnálom” - mondta a Buzzfeednek, amikor a petíció aláírásáról kérdezték. „Vállalom a felelősséget azért, hogy nem gondoltam át eléggé a dolgot. Valaki olyan adta oda nekem, akit nagyra becsülök, és ő azt mondta: «Én aláírtam, és te?» És én meg úgy voltam vele, hogy persze. Hiba volt. Az empátiát éreztem ki belőle azok iránt, akik az életben hibát követtek el. Más világban éltünk akkor, de ez nem lehet mentség semmire. De felnyílhat a szemed, és megváltoztathatod az életed. Az én szemem akkor még nem volt nyitva.”

via Vulture