Milyen következményei lesznek a Disney-Fox üzletnek?

Tegnap jelentették be, hogy a Disney megvásárolta a Fox mozifilmes és tévés cégeit. Ennek számtalan következménye lesz, de néhányat már rögtön látni lehet.

Tegnap már nem robbant, mert a tárgyalások híre már egy hónapja kiderült, és egy hete tudni lehetett, hogy december 14-én írják alá a Disney és a Fox fontosemberei azt a szerződést, amelyben az egeres stúdió megvásárolja a 21st Century Fox cégbirodalom filmes és televíziós részlegeit. Az üzlet a bejelentésnek megfelelően megköttetett, így 52,4 milliárd dollárért a 20th Century Fox és a 20th Century Fox (meg még egy csomó egyéb is) immár a Disney tulajdonában van.

No de mi lesz ennek a következménye azon kívül, hogy az X-men és a Fantasztikus Négyes a Bosszúállók világába került, illetve, hogy mivel a Fox birtokolta a Csillagok háborúja jogait, talán végre megjelenhet az eredeti trilógia felújítgatás előtti, ősváltozata? Amikor a Disney bekebelezte a Marvelt és a Lucasfilmet, a kötelező mémdömping mellett a fél világ kongatta a vészharangot, mondván, hogy akkor megette a fene az egészet, hiszen a Disney a nyál szinonimája, és így tovább. Belátható időn belül ki fog derülni, hogy érdemben mennyivel változnak meg a jól bejáratott franchise-ok (pl. Alien, Predator, Die Hard, Avatar, Simpson család).

Ezeknek a korhatárbesorolásától is okkal tarthatnak egyesek, de szakértők szerint az egyesülést egyelőre úgy lehet elképzelni, mint a Sony és a TriStar esetében, amelyeknél a két logó tulajdonképpen meghatározta a filmek célközönségét, életkorát is. De ugyanígy kérdéses, hogy mi lesz a Fox Searchlight sorsa, ami az alkotói filmekre összpontosított, mint többek közt a 12 év rabszolgaság, a Gettómilliomos, a Birdman vagy A víz érintése. Azt azonban elég biztosnak tartják, hogy a produkciók száma a 20th Century Foxon belül csökkenni fog. Az biztos, hogy elég sok minden múlik majd a Fox Disney-n belüli önállóságán.

Filmproducerek szerint az egyesülés egyértelmű jele annak, hogy a mai hollywoodi filmgyártó struktúra megfáradt, eljárt fölötte az idő, moziba is egyre kevesebben járnak. Ám az üzlet abból a szempontból sem szerencsés, hogy míg korábban a nagy stúdiók berkeiben készültek a filmek, ma már inkább a stúdiórendszeren kívül, független finanszírozásban, a nagy stúdiók pedig a forgalmazásban vesznek részt.

Szakértők szerint elég valószínű továbbá, hogy az egyesüléssel munkahelyek ezrei szűnhetnek meg.

(Felhasznált források: L.A. TimesVariety, The Wrap)