Michael Douglas még azelőtt tagadta a zaklatási vádakat, hogy megjelent volna az erről szóló újságcikk

Egy héttel azután, hogy Michael Douglas kiadott egy közleményt, miszerint nem követett el szexuális zaklatást, most előállt korábbi alkalmazottja, és névvel vállalja a vádakat a színész ellen.

Susan Braudy írónő és újságíró a The Hollywood Reporternek számolt be arról, miket követett el a színész ellene. Még a cikk megjelenése előtt tíz nappal Douglas kiadott egy közleményt, amiben tagadja a vádakat, noha akkor még szó sem volt a mostani cikkről, melyben az írónő részletesen elmesélte, miket élt át, mikor a színésznek dolgozott. Douglas a tíz nappal ezelőtt kiadott közleményben többek között a média felelősségét is firtatta a Weinstein-utáni érában. Susan Braudy a The Hollywood Reporter újságírójának mesélte el részletesen a történetét, a teljes cikk január 18-án jelent meg.

A nyolcvanas évek végén, amikor Braudy a negyvenes éveiben járt, munkát kapott a Stonebridge Productions New York-i irodájában. A produkciós céget akkor Michael Douglas vezette, aki akkoriban az egyik legnagyobb sztár volt Hollywoodban. Az újságírónő elmondása szerint a színész szinte folyamatosan profán, durva stílusban, szexuálisan túlfűtötten beszélt vele, lealacsonyító megjegyzéseket tett a megjelenésére, és a füle hallatára beszélt szeretőivel szexuális tartalmú témákról. Douglas nyíltan beszélt Kathleen Turnerrel való szexuális kapcsolatáról, és fura megjegyzéseket tett Braudy szexuális életére, és annyira sokszor kritizálta megjelenését, hogy a végén a nő már csak hosszú, fekete, bő ruhákat mert viselni. Ám egy nap a helyzet még ennél is rosszabb lett:

Ránéztem, és láttam, hogy mindkét kezét a kicipzárazott nadrágjába csúsztatja. Rájöttem, hogy az intim testrészét dörzsöli. Pár másodperc múlva megbicsaklott a hangja, és úgy tűnt, hogy orgazmusa van.”

Braudy ekkor teljes sokkban az ajtóhoz rohant. „Semmit nem mondtam. Meglepődtem, hogy nem omlottam össze, annak ellenére, hogy megalázottnak éreztem magam. Rájöttem, hogy azt gondolja, bármit megtehet, amit csak akar, mivel sokkal nagyobb hatalma volt nálam. Michael mezítláb utánam szaladt a lifthez, miközben becipzárazta a nadrágját és becsatolta az övét. «Hé, köszönöm, jó vagy! Segítettél nekem, köszönöm, köszönöm!»”

Braudy azt nyilatkozta a lapnak, hogy a történteket aztán elmondta Michael Wolff rendezőnek, aki a lapnak is megerősítette az újságírónő szavait.


Nem sokkal a történtek után Douglas megkérte Braudyt, hogy írjon alá egy titoktartási szerződést, majd elküldte a cégtől. Amikor a színész ügyvédje értesült az eseményekről, Douglas úgy döntött, hogy ő maga szólal meg, és tagad mindent, még mielőtt a történet megjelent volna az újságokban. A színész szerint az egész egy nagy hazugság.


„A durva beszéd, vagy az, hogy véletlenül meghallotta a barátaimmal folytatott magánbeszélgetéseimet, amik esetleg megbánthatták, nagyon távol állnak a zaklatás fogalmától. Ennek a sejtetése rossz szolgálatot tesz azoknak, akiket valóban szexuálisan zaklattak és megfélemlítettek.”


Múlt héten a színész még azt is nyilatkozta, hogy az alkalmazottjának talán nem úgy sikerültek a dolgai az életben, ahogy szerette volna, és most bűnbakot keres.


Braudy válaszolt Douglas tagadására: „Úgy gondolom, hogy ez a probléma része, ahogy az áldozathibáztatás is. Ezek azok az okok, amiért olyan sok nő nem mer előjönni a történetével. Az Úr tudja, hogy 30 évembe telt, és a mozgalomnak hála, hogy összegyűjtöttem a bátorságom."

via The Guardian, BBC, The Hollywood Reporter