Michael Caine elárulta, hogy értsük jól az Eredet végét

Úgy tűnik, eddig egyedül ő tudta a tutit – nyolc éven át hallgatott róla.

A veterán brit színész egy Film 4 Summer Screen nevű rendezvényen mondott bevezetőt Christopher Nolan 2010-es filmje elé, ahol a következő szavakkal emlékezett vissza a forgatásra. „Amikor megkaptam az Eredet forgatókönyvét, egy kicsit tanácstalan voltam azt illetően, vajon melyik jelenetek álomjelenetek. Megkérdeztem Nolant: mikor vagyunk egy álomban, és mikor a valóságban? Erre ő azt válaszolta, hogy

amikor az én figurám is a színen van, akkor mindig a valóságot látjuk.

Szóval ennyit kellett megjegyeznem: amikor ott vagyok, az a valóság, amikor nem vagyok ott, az az álom” – mondta Caine.

Michael Caine az Eredetben. Forrás: InterCom

 

Ez alapján pedig könnyedén megfejthető a talányos film befejezése, ami a mű bemutatása óta lázban tartja a rajongókat. A szóban forgó jelenetben azt láthatjuk, hogy főhősünk, Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) újra együtt van a gyerekeivel és az apjával, akit Michael Caine játszik. A közönség azonban nem lehetett biztos benne, hogy mindez tényleg megtörtént, vagy csupán Cobb (vágy)álma. A főhős kis talizmánja, egy mágikus pörgettyű ugyanis mindig az álomban kezd el pörögni, aztán amikor megáll, már a valóságban járunk – a film azonban befejeződik, mielőtt a kis eszköz abbahagyná a pörgést.

Maga a rendező, amikor kérdezték, mindig azt hangsúlyozta, hogy az Eredet vége teljesen szubjektív, és a nézőnek saját magának kell eldöntenie, mit lát, álmot vagy valóságot – szerinte ugyanis az a lényeg, hogy Cobbnak már nem számít, hogy álmodik-e vagy sem. Caine szavai alapján azonban könnyedén megfejthetjük, hogy az utolsó jelenet bizony valóság, hiszen a színész alakította apa kíséri be a házba a hőst, ahol a gyerekek is várják.

Michael Caine egyébként bevezetőjében arról is megemlékezett, hogy Nolannek – akit „az új David Lean”-nek nevezett – köszönheti a nagy visszatérését. „Úgy tekintek rá, mint az én kis szerencsemalacomra, hiszen 70 évesen már kezdett rám zárulni a világ, de aztán ő betett a Batman: kezdődik!-be, és ezzel újraélesztette a karrieremet.

Azelőtt azt gondoltam, 70–75 éves koromban már semmi sem vár rám, de ennek köszönhetően a pályám hét legjobb filmjét még ezután forgattam le”

– mondta a színész.


(via Independent)