Megannyi kínzó kérdés Az utolsó Jedik kapcsán

Nagyon vártuk és nagyon szerettük, néhány kérdés azonban megválaszolatlan maradt, például a porgokkal kapcsolatban. Vigyázat, spoilerhegyek, tényleg csak az olvassa, aki már látta.

Mire jók a porgok?

A nagy Star Wars merchandise birodalom legújabb lakói a porgok, az alul madár, felül emlős übercuki lények, akik Ahch-To szigetén élnek, ahová Luke Skywlaker vonult el a világ elől – és amiket egyébként a lunda nevű szintén cuki madarakról mintáztak. Ám az előzetesekből az is kiderül, hogy legalább egy porg elkíséri hőseinket az Ezeréves Sólyom fedélzetén, kérdés, mit tud csinálni? A korábbi – és most fontos szerepet betöltő cukifaktor BB-8 a csapat fontos tagja, afféle problémamegoldó kis ezermester, így nyilván a porgok is tudnak valamit, nem? A helyzet az, hogy a jelek szerint nem tudnak semmit, csak marketingre jók, olyan haszontalanok, hogy már egész fórumok vannak arról, meg lehet-e őket enni.

Mi lesz Leia hercegnővel?

Mint tudjuk, a nagyszerű Carrie Fisher nem érte meg Az utolsó Jedik elkészültét, majdnem egy éve, 2016. december 27-én elhunyt. Csakhogy előtte leforgatta az összes jelenetét a filmhez, majd jött a teljesen logikus hír, hogy a színésznő nem szerepel majd a következő részben. Megtehették volna, hogy beillesztik digitálisan, vagy archív felvételekből dolgoznak, de nem, ebből viszont csakis egy következtetés vonható le: Leia Organának is meg kell halnia a VIII. epizódban. És tényleg elnézést, a bazi nagy spoilerért – mondtuk, hogy csak az olvassa, aki látta már a filmet -, de nem hal meg. És akkor ezt hogyan oldják majd meg? A film elején a távolodó sárga feliratban közlik velünk, mi lett vele? 

Miért akar Luke véget vetni a Jedi rendnek?

Újabb hatalmas spoiler, Luke Skywalker nem akar Rey tanítója lenni. Sőt, Jedi sem akar lenni, élni sem akar, és azt szeretné, ha az egész rend kihalna. Mert ugye kudarcot vallott Kylo Rennel, ahogy ez kiderült már korábban is, amiről aztán újabb részletek is kiderülnek, de csak ennyi? Hogy nem volt elég jó tanár? Hogy nem ura az Erőnek? Vagy csak túl melós lenne az egész?  Ha valakinek, neki tudnia kell az egyensúlyról, hogy a sötétség és a fény milyen viszonyban áll egymással, de minek kéreti magát ilyen sokáig? É ha tényleg nem akarja, hogy Jedik legyenek, akkor miért nem végez magával? Megfojthatná magát a saját akaratával!

Annyira izgalmasak a csillagcsaták?

Soha egyetlen Star Wars filmben nem voltak annyira fontosak az űrbéli ütközetek, mint a Star Wars: Az utolsó Jedikben, és első ránézésre baromi izgalmasak. Én a szék karfáját markolásztam, annyira lekötött, ahogy Poe Dameron egymaga fordult szembe a böhöm nagy birodalmi cirkálóval, miközben egyre fogytak a lázadó bombázók, de már akkor is zavart pár dolog. Ebben az univerzumban a legkisebb űrjárműnek is saját energiapajzsa van, a cirkálónak miért nincs? Ha nincs, miért nem manőverezik, hogy kikerülje a támadást? És ami a támadást illeti, a lomha, hajszárító formájú lázadó bombázóknak a hiperűrugrás és lézersugarak korában tényleg az ellenfél fölé kell repülniük, hogy ledobhassák a bombáikat, amik picikék, de sok van belőlük? Mert az tényleg öngyilkosság vagy inkább ostobaság.

Mi van Snoke őrségével?

Láttunk már hasonló alakokat, a vérvörösbe öltözött birodalmi őrség is így nézett ki, ám azoknak tényleg csak ceremoniális funkciójuk volt. Az új, Preatoriánus őrség, mely nevét az ókori rómaiaktól kölcsönözte, igazi, bármikor harcra kész testőrség, akiknek, most, hogy a Legfőbb Vezér nem csak hologram formájában tűnik fel, igazi szerepük is lesz. Rian Johnson rendező át is terveztette a külsejüket, mozgékonyabbak, agresszívabbak, és akcióba is lépnek a megfelelő időben. Illetve dehogy is. Mivel a jókora terem legtávolabbi sarkaiban álldogálnak, esélyük sincsen közbelépni a megfelelő pillanatban. Vagy mindez csak Snoke nagyúr elbizakodottságát jelzi, hogy majd ő és a Sötét Oldal megoldják a problémát egyedül is?

Kik Ren lovagjai?

A Star Wars: Az ébredő Erő egyik nagyon erős jelenetében Rey látomásában Kylo Rent látjuk, amint féltucatnyi hozzá hasonló fickóval együtt harciasan áll a zuhogó esőben. Abban a részben ennek nem lett semmiféle jelentősége, ám a rajongók megjegyezték maguknak a kis csoportot, és elnevezték őket Ren lovagjainak. A vízió az új részben is visszatér, sőt, magyarázatot is kapunk arra, kik lehetnek ők, és hogyan kerültek Ren mellé, ám nem jelennek meg. Tekintettel arra az apróságra, hogy Ren élete legfontosabb küldetésén van, nem lett volna célszerű, ha elhívja a fegyvertársait is? Vagy mégsem volt annyira fontos a küldetés? Esetleg más dolguk volt a srácoknak a galaxis egy másik pontján? Akárhogy is, a IX. részben egészen biztosan szerepet kapnak majd.

És Phasma kapitány?

Amikor kiderült, hogy a Trónok harcából ismert Gwendoline Christie is szerepet kapott az új Star Wars filmekben, mindkét franchise rajongói kéjesen felnyögtek, különösen azután, hogy kiderült, a gonosz első rend magas rangú tisztje lesz. Aztán kiderült, saját ezüst páncélt kapott, csak fokozódott az izgalom, és már Az ébredő Erő elején kiderült, ő a renegát Finn felettese, majd ugyan szigorúskodott egy sort, ám végül Han Solo és Finn foglya lett, akik az ő segítségével semlegesítették a Starkiller bázis védőpajzsát, majd a bázis szemétzúzójába hajították. Mivel a következő rész stáblistáján is szerepelt Christie neve, sejthető volt, hogy túlélte a kalandot, de hogy került ki a zúzóból és menekült ki a felrobbanó bázisról? Vagy ez olyan Boba Fettes poén?

Mire jó ez egész ostoba kaszinóbolygó?

Újabb ordas nagy spoiler: az egyik legnagyobb üldözés közepén hőseinknek szerezniük kell valahonnan egy hackert. Csak úgy.  Volna is egy profi, csak jóval arrébb, egy Canto Bight nevű bolygón, és szerencse, hogy van ez a hiperűrugrás dolog, Finn és meglepően jól tájékozott új barátnője, a duci Rose el is indulnak – ami fel sem tűnik az üldözőknek. A bolygón kiderül, itt mindenki baromi dekadens, és hiénalovakat versenyeztetnek, ráadásul  az idegen lények mind a háborúból gazdagodtak meg. A bolygón tett látogatás során SEMMIT sem sikerül elérniük, csak kerülő úton tudják elérni végül a céljukat. De akkor minek volt jó egy egész bolygót benépesíteni? Hogy lássuk, milyen klassz lényeket teremtett a stáb, és milyen remek munkát végeztek a díszletesek?

Ezek ugyanazok a lépegetők?

Az egész Star Wars széria legemblematikusabb gépei közé tartoznak a birodalmi lépegetők, vagyis AT-AT-ok, amik az 1980-as Star Wars: A Birodalom visszavágban bukkantak fel elsőként, amit Az utolsó Jedik számos ponton tudatosan meg is idéz, például a menekülő lázadók új bázisa elleni támadás során. Bár a lépegetők lomhák, méretükhöz képest minimális a tűzerejük, és egy rémálom lehet őket szállítani – tényleg, milyen űrhajóra férnek fel egyben? -, de imádjuk őket, és most ők is visszatértek, 30 évvel az endori csata után. De ennyi év után semmit sem változtak volna? De változtak, állítják a készítők, az új modell, az AT-M6 nem csak sokkal nagyobb, de másként működik, nem csak az orrában, a hátán is hord lézerágyút, aminek ugyan nem sok mozgástere lehet, és nem lehet egy vontatókábellel felbuktatni őket. Merthogy a mozgása is különböző, úgy megy, mint az emberszabású majmok, sőt, Kevin Jenkins tervező egyenesen a gorillákról modellezte őket.