Magyarországra jön Claudia Cardinale

A Volt egyszer egy Vadnyugat, a 8 és fél és A párduc sztárja a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonra érkezik – további világsztárokkal együtt...

Az első Filmmaratont 2017 novemberében rendezte meg a Magyar Nemzeti Filmalap égisze alatt működő Filmarchívum. A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton szeptember 4-én egy egész napos konferenciával kezdődik a Francia Intézetben, ahol a digitális restaurálás és a film a közoktatásban lesz a téma. A nyitóest programja pedig aznap este a restaurált Mephisto gálavetítése lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a mű rendezője, Szabó István és főszereplője, Klaus Maria Brandauer jelenlétében.

Claudia Cardinale idén nyár elején. Forrás: Bertrand Rindoff Petroff / Getty Images

 

A szeptember 9-ig tartó eseményen az európai filmművészet egyik legnagyobb dívájával, a címben is említett Claudia Cardinaléval szintén a budapesti Urániában találkozhat a közönség, Luchino Visconti A párduc című alkotásának vetítésén. De itt lesz Jean-Marc Barr is, aki leghíresebb munkáját, A nagy kékséget kíséri el a Szent István Bazilika elé, ahol a film szabadtéri vetítés keretében lesz látható, Szabó István Találkozás Vénusszaljával, Federico Fellini 8 és féljével (ismét Cardinaléval megtámogatva) és a Párbajhősök című Ridley Scott-mozival együtt.

Az esemény meghívott sztárvendége lesz Katinka Faragó is, Ingmar Bergman legendás, magyar származású munkatársa, producere, akivel Szabó István beszélget Bergmanról, A beszélgetést a néhai rendező Mozart-filmje, A varázsfuvola vetítése követi. Katinka Faragó ezenkívül produceri mesterkurzust is tart a Fanny és Alexander készítéséről.

Macskafogó. Forrás: MNF

 

Ami pedig a programot illeti: ismét igazi maratonra számíthatunk: 6 nap alatt több mint 60 filmet tekinthetünk meg a már említett helyszínek mellett a Toldi moziban is – de a rendezvénynek vidéki állomásai is vannak: bizonyos filmeket Egerben és Győrben is levetítenek. A programsorozat egyik legnagyobb különlegességei az élőzenei kísérettel vetítendő némafilmek, de igen népszerűnek ígérkezik a frissen felújított Macskafogó bemutatása is.

A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton teljes programját itt érjük el, az esemény Facebook-oldalát pedig itt találjuk. A jegyelővétel augusztus 22-én kezdődik a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és online felületeiken. A Francia Intézetben és a szabadtéren rendezett programok ingyenesek.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)