Kitiltották a Filmakadémiáról az Oscar-díjas sztárt

Hiába nyert Oscart, nem lehet az Akadémia tagja az erőszaktevő sztárkosaras, Kobe Bryant.

Az Oscar-díjakról is döntő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia jelenleg több mint 8 ezer tagot számlál, és általában az a szokásos eljárás, hogy aki nyer egy Oscart, annak felvételét javasolják és rendre el is fogadják a szervezet tagjai közé.

Az Akadémia rövid- és animációs filmes szakosztálya be is ajánlotta Bryantet, miután az idén márciusban Glen Keane animátorral közösen elnyerte a trófeát a legjobb animációs rövidfilm kategóriában Dear Basketball című alkotásáért (a sportoló 2015-ös visszavonulásakor írt egy „szerelmeslevelet” a kosárlabda sporthoz, a kisfilm ennek az animációs-rövidfilmes formába öntése).

Kobe Bryant a 2018-as Oscar-gálán. Forrás: Dan MacMedan / WireImage / Getty Images

 

Az Akadémia vezetősége azonban megvétózta a szakosztály döntését, így Bryant nem lesz az Oscarról döntő szervezet tagja. Indoklásukban arra hivatkoztak: nincsenek meggyőződve arról, hogy a Los Angeles Lakers egykori legendás játékosa ezután valóban a kisfilmes területen szeretne tevékenykedni, és képviselni annak értékeit.

A Bryant tagságát elutasító döntésnek ugyanakkor köze lehet ahhoz is, hogy már Oscarra jelölése (és később győzelme) is nagy port kavart, hiszen a #MeToo mozgalom elindulását követő évben személyében egy erőszaktevő elismerésére került sor. A sztársportoló 2003-ban állítólag megerőszakolt egy 19 éves szállodai szobalányt, aki azonban a bírósági eljárás folyamán nem mert tanúvallomást tenni, és peren kívül egyezett meg támadójával.

Emiatt egyébként több mint 17 ezren tiltakoztak egy petícióban a férfi Oscar-jelölése ellen. Az Akadémia akkor, pár évvel a testületet rasszistának bélyegző #OscarsSoWhite botrány után nem merte meglépni Bryant elutasítását, és könnyen lehet, hogy most így próbálják kiköszörülni a csorbát. Hivatalosan hétfőn fogják bejelenteni a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia új tagjainak listáját – ezek után nagyon meglepő lenne, ha Kobe Bryant neve mégis rajta lenne.


(via Variety)