Ki engedte ezt a rakás hülye oroszt az utakra?

A videómegosztókon minden népszerű, ami Oroszországban készült, mert ott annyira bizarr dolgok történnek, és most valaki egy egészestét doksit csinált a legjobb ilyen felvételekből.

The Road Movie

Oroszországban egy időben divat volt azzal pénzt keresni, hogy drága autók elé vetette magát az ember, a sofőr pedig, elkerülendő a botrányt, kártérítést fizetett. Volt, akinek pár zúzódásért, néhány törött csontért ez is megérte, de annyira elszaporodott a jelenség, hogy a vezetők elkezdtek videókamerákat felszerelni a műszerfalra, ami ugye emberrabláskor is hasznosnak bizonyult. És ezek a kamerák elképesztő dolgokat vettek fel, amik aztán a videómegosztók kedvencei lettek. Én is gyakran nézem őket, mert hihetetlen dolgok vannak rajtuk, és egy orosz pasas most filmet csinált belőlük The Road Movie címmel.

A pasas neve Dmitrii Kalashnikov, ami így önmagában is sokat ígérő, és nem tett mást, mint válogatott a több tízezer orosz fedélzeti kamerás felvételből egy filmre valót, lehetőleg minden fajtából, és összeszerkesztette őket. Ritmust adott nekik, zenét nyomott alájuk, kialakított egy jó sorrendet, és persze figyelt arra, hogy lehetőleg a legkülönbözőbb élethelyzetek kerüljenek be, de mást nem kellett csinálnia, mert az orosz valóság magáért beszél. Persze van más orosz valóság is, egy normálisan működő, szürke, de szimpatikus, de abban mi az érdekes?

the Road Movie

Az sokkal izgalmasabb, amikor egy tank penderedik eléd, vagy medve vágtázik az úton, kamionok robbannak fel, vagy valaki kiugrik a mozgó kisbuszból. Itt bármi megtörténhet, meteor hullik az égből, mániákus tekintetű ismeretlen pasas kapaszkodik az ablaktörlőbe vagy egy szipogó gyönyörű lány mászik fel a motorháztetőre. Lehetett volna csak őrjöngő baltás vagy lövöldöző oroszokból is összeállítást készíteni, esetleg rémes balesetekből, de a most megjelent előzetes alapján Kalashnikov nem erre törekedett, ő az adott helyzet váratlanságát, a történtek groteszk mivoltát igyekezett kiemelni – például amikor egy erdőtűzön halad át egy autó, vagy amikor a hídról a folyóba zuhant sofőr ámulva jegyzi meg, hogy „Atyaúristen, úszunk!”  

The Road Movie

Nincs narráció, csak azt halljuk, amit a sofőr vagy az utasa mond az adott helyzetre reagálva, néha nem is értjük, pontosan mi történik, de ez nem is baj. Az előzetesre sokan úgy reagáltak, miért vennének mozijegyet, ha mindez eleve fent van a Youtube-on, csakhogy így összeszerkesztve és ilyen töményen aligha találunk hasonlót. Nem véletlen, hogy a The Road Movie már most megjárta a legrangosabb dokumentumfilmes fesztiválokat, ahogy az sem, hogy 2018. január 19-től az amerikai mozik is játszani fogják. Reméljük, valamelyik hazai filmfesztivál – na adj isten, egy bátor forgalmazó bevállalja nálunk is.

The Road Movie