Jó kis háborús film alakul!

Azt már tavaly májusban bejelentették, hogy film készül a II. világháború Csendes-óceáni hadszínterének egyik legnagyobb csatájáról, a részletek azonban csak most kezdenek el összeállni.

Ki tudja, talán a Dunkirk sikerén felbuzdulva, de Roland Emmerich is eldöntötte, hogy megcsinálja a saját „földön-vízen-levegőben” háborús filmjét, az időzítés mindenesetre erre vall, ugyanis 2017 májusában jelentették be, hogy megfilmesíti a Midway-i ütközetet. Pearl Harbor után az ellenségeinél sokkal felkészültebb, tapasztaltabb és jobban felszerelt japán hadsereg és haditengerészet még a náci Németországot is lepipálva aratott győzelmet győzelem után, meghódítva a mai Malajziát, Indonéziát, Burmát és stratégiai fontosságú szigetek egész sorát, miközben tengeri ütközetek egész sorában küldte a tenger fenekére a szövetségesek hadihajóit. A Felkelő Nap birodalma megállíthatatlannak tűnt, az amerikaiak azonban a hírszerzés területén előbbre jártak, és a japán haditengerészeti kódokat feltörve Midwaynél végre kicsikartak egy jelentős győzelmet, igaz, hatalmas árat fizetve érte.

És bár a tárgyalások és előkészületek azóta is folynak, csak a minap jelentették be az első szereplők nevét. Azt már korábban tudtuk, hogy  Woody Harrelson alakítja majd a győzelemért elsősorban felelős Chester Nimitz admirálist, és a The Hollywood Reporter most arról számolt be, hogy Luke Evans alakítja majd azt Wade McClusky repülőőrnagyot, aki hősiességéért megkapta a Haditengerészet Keresztjét, a tengerészet legmagasabb kitüntetését. Azt is tudjuk, hogy Mandy Moore is valamiféle szerepet kap a filmben, sejtésünk szerint egy odahaza aggódó feleség lesz. Már az is nyílt titok, hogy a költségvetés jelentős részét kínai befektetők állják – ez ma már szinte minden hollywoodi produkcióra igaz, sőt, már megállapodtak a kínai forgalmazásról, ahol mindig szívesen látnak egy olyan filmet, ahol jól elpáholják a japánokat.

A tippünk az, hogy a jelenleg csak Midway címen futó film, amelynek forgatása már augusztus 16-án megkezdődik Hawaiion, valóban sokban hasonlít majd Christopher Nolan Dunkirkjére. Az ütközet itt is a levegőben, a csatahajókon és repülőgép hordozókon, illetve az ostromlott szigeten zajlik, csak itt nem kell elhitetni a nézőkkel, hogy a vereség valójában győzelem, mert a jókora emberveszteség ellenére az amerikaiak nyertek, sőt, mindez fordulópontot jelentett a háborúban. A csatát egyébként egyszer már vászonra vitték, de a Universal Pictures 1976-es filmje, A Midway-i csata, amelynek főszereplője, Charlton Heston, Henry Fonda, James Coburn és Toshiro Mifune voltak, két kitalált karakter köré épült, ráadásul arról vált híressé, hogy szinte minden csatajelenetét más filmekből vagy eredeti felvételekből ollózták össze.