Hát ez meg milyen western?

Megjött a francia Jacques Audiard rendezésében készült, teljesen őrült westernkomédia, a The Sisters Brothers előzetese, amelynek hősei lőnek, aranyat keresnek, isznak, de leginkább veszekednek.

Jacques Audiard nem a vígjátékairól híres. A sokszoros díjnyertes francia rendező olyan veretes drámáiról ismert, mint A próféta, a Rozsda és csont vagy a Dheepan - Egy menekült története, s hidd el, kedves olvasó, hogy egyiken sem lehet kacagni még egy kicsit sem. Ezért is volt  meglepő hír, hogy Audiard első angol nyelvű, világsztárokkal megtűzdelt munkája pont egy fekete humorú komédia lesz, a Patrick deWitt azonos című bestsellere alapján készült The Sisters Brothers, amit meg sem próbálunk lefordítani, de a lényeg, hogy két testvér, Eli és Charlie Sisters kalandjairól szól a nagy kaliforniai aranyláz idején, és aminek itt az első előzetese.

Charlie és Eli (Joaquin Phoenix and John C. Reilly ) bérgyilkosok, és egy Admirális nevű pasasnak dolgoznak – őt nem mutatják az előzetesben, de tudjuk, hogy Rutger Hauer játssza -, új megbízásuk pedig egy aranyásó felkutatása és megölése, aki valamit ellopott. Csakhogy kiderül, a srác nagyon rendes fickó, és nem lopott, hanem feltalált valamit, amivel játszi könnyedséggel lehet aranyhoz jutni. És innen jönnek a bonyodalmak, de nem is kellenek bonyodalmak ahhoz, hogy a két nagyszájú és jókora egójú testvér folyton egymásnak essen, és végső soron erről szól a film. Mármint a lehető legfurcsább helyzetekben való veszekedésről, testvéri rivalizálásról és váratlan humorról, és ez tette olyan népszerűvé Patrick deWitt részben az aranyláz idején valóban megtörtént események alapján íródott könyvét is, aminek megfilmesítési jogait egyébként Reilly produkciós cége vásárolta meg.

És persze vannak pisztolypárbajok, véres összecsapások, meg ami kell egy westernhez, de látszik, hogy ezeket aligha lehet komolyan venni, és nem csak Audiard részéről meglepő ez a felállás, de Joaquin Phoenixet sem sokszor láttuk sokat bohóckodni. Ő is a nehéz drámák embere, de most elengedte magát, ellazult, és ehhez további partnere Jake Gyllenhaal és Riz Ahmed – utóbbi játssza a feltalálót, az előbbi a testvérek egyik ellenfelét. A forgatókönyvet, ami sokban emlékeztet a Coen testvérek munkáira, a rendező régi alkotótársával, Thomas Bidegainnel közösen jegyzi, a filmet pedig valamikor ősszel mutatják be, tekintettel a rendező személyére és a nagy sztárokra, nyilván valamelyik rangos filmfesztiválhoz igazítva.