Garantált, hogy kultfilm lesz! - Assassination Nation

Ráadásul Rév Marcell személyében (jogosan) agyondicsért magyar operatőre van Sam Levinson nem csak szupertrendi, de okos és izgalmas újraértelmezésének, egy réges-régi történetnek.

A réges-régi történet, amely most teljesen új köntös kapott az Assassination Nationben, nem más, mint A salemi boszorkányok, ugyanis Massachusetts államban járunk, napjainkban, a Salem nevű történelmi kisvárosban, hőseink pedig tinilányok, egy Lily nevű szőke lány és három barátnője. Akik olyanok, mind minden más tinilány szerte a világon: élik az életüket, buliznak, kavarnak, kibeszélik egymást és másokat, posztolnak, chatelnek és like-olnak. Aztán egy szép napon a csendes, unalmas város teljesen megvadul, az emberek egymás torkának esnek, a négy lány pedig tetőtől talpig felfegyverkezve, vérvörös műbőr szerkóban várja a végső rohamot. Amit láthatunk az új, korhatáros előzetesben is.

Nem, nem egy zombivírus csapott le Salemre, vagy mérgező vegyi anyag jutott az ivóvízbe, hanem egy hacker kitett az internetre mindent, amit a városiakról csak ki lehet tenni, levelezést, sms-eket, privát képeket, böngészőtörténetet és minden mást, a lányok pedig a kisváros leggyűlöltebb lakóivá válnak. Vagy ahogy Lily fogalmaz a filmben: „Ki az, aki meglátja egy fiatal lány meztelen fotóját, és az első dolog, ami eszébe jut az: hű, muszáj kinyírnom ezt a ribancot? Sokkal többen, mint hinnéd!” Vagyis egyszerre kapunk társadalmi kommentárt, média látleletet és egy hatalmas adag fekete humorral és stilizált erőszakkal megspékelt csajos sztorit, ami sokban emlékeztet mind az 1988 -as Heathers című kultfilmre, egy jóval későbbi másik kultfilmre, a Spring Breakers - Csajok szabadonra (2012 ), és persze a kultsorozat South Park bizonyos epizódjaira.

Többször írtuk volna le a „kult” szót a kelleténél? Nem biztos, ugyanis a Sundance-en debütált Assassination Nationt a kritikusok máris a legfrissebb kultfilmként méltatják, a rendező-forgatókönyvíró Sam Levinson (Another Happy Day) munkájának minden képkockáját imádják. Ami persze elvezet minket a hazai vonatkozáshoz, hiszen az operatőr Rév Marcell (Fehér Isten, Jupiter Holdja), akinek beállításait külön szokás kiemelni az amerikai kritikákban, akárcsak a félig ismeretlen színészek munkáját. A főszerepekben ugyanis olyan kevésbé felkapott lányokat – és fiúkat – láthatunk, mint Odessa Young, Suki Waterhouse, a transznemű Hari Nef vagy Maude Apatow. Utóbbi természetesen Judd Apatow kislánya, akit a rendező vígjátékaiban még kisgyerekként láthattunk, de az ismertebb nevek között Bill Skarsgard, az AZ bohóca, és a gyönyörű Bella Thorne.

A film amerikai bemutatójára szeptember 21-én kerül sor, és már nagyon sokan várják – kérdés, hogy sztárok híján hozzánk elhozza-e valaki. A tippem az, hogy inkább valamelyik filmfesztivál lesz rá vevő néhány vetítésre, vagy még inkább valamelyik mozicsatorna. Reméljük, minél hamarabb!