Erre a filmre panaszkodtak a legtöbbet 2017-ben

Egy rendhagyó szuperhősfilmre érkezett a legtöbb panasz a tavalyi évben a brit korhatárbizottsághoz, de megkapta a magáét Charlize Theron is.

A BBFC (British Board of Film Classification), azaz a filmek korhatár-besorolásáról döntő testület Nagy-Britanniában a napokban hozta nyilvánosságra a tavalyi évre vonatkozó összesítését arról, mennyi és milyen fajta panaszokat nyújtottak be hozzájuk.

A legtöbb panasz, szám szerint húsz, a Hugh Jackman főszereplésével készült Logan – Farkasra érkezett, ami a brit mozikban 15-ös karikával futott, vagyis megtekintését 15 éven felülieknek ajánlották. Ez egyébként lényegesen kevesebb, mint a korábbi években, amikor 2016-ban a Deadpoolra 51, 2015-ben pedig a Spectre című 007-es mozira 40 bejelentésben panaszkodtak.

A BBFC beszámolója szerint a panaszt benyújtó nézők túlzónak találták a Loganben látható erőszakot a 15-ös karikához képest – szerintük járt volna a 18 éven felülieknek szóló besorolás. A bizottság ugyanakkor úgy védte magát, hogy a 15 éven felülieknek ajánlott besorolás engedélyezi az erőszakot, és igaz ugyan, hogy a Loganben sok a véres és erőszakos jelenet, de a film nem tapicskol a szenvedésben, hiszen ezek a részek gyorsra vannak vágva, nem mutatják szadista módon sokáig a szenvedést, ráadásul mivel szupererővel bíró főhősről van szó, ez segít elemelni a látottakat a realitástól, ezért véleményük szerint belefér a 15-ös karikába.

A második legtöbb panasz (összesen tíz) egy hindi nyelvű filmeposzra, a 12 éven felülieknek ajánlott Padmaavatra érkezett, melynek esetében a nézők azt sérelmezték, hogy a mű félreértelmez egy nagyra becsült indiai hőst. A BBFC jogos érvelése szerint mindennek azonban semmi köze ahhoz, hogy a filmet 12 éven felülieknek, vagy idősebb korosztálynak ajánlják-e, így nem találták jogosnak a panaszokat.

A panaszkodók körében Charlize Theron Atomszőke című akciófilmje lett a bronzérmes: erre a szintén 15-ös karikával ellátott erőszakos thrillerre a bizottság nagyjából ugyanazt írta, mint a Loganre, azaz hogy valóban sok benne az erőszak, de azt a legtöbbször stilizálva mutatják be. A magyar mozikban egyébként a Logan 16-os, az Atomszőke 18-as karikával futott.


(via The Guardian)