Csinibaba, Kincsem és ingyenes gyerekprogramok A Magyar Film Napján

Április 30-án egész napos programmal várja a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház a legkisebbeket és a legnagyobbakat is.

A Filmalap kezdeményezésére az első magyar film, A táncz bemutatójának évfordulóján, április 30-án ezentúl minden évben országszerte tiszteleghetünk a magyar film nagy korszakai és alkotói előtt. A kezdeményezéshez országszerte több mint száz szervezet és vetítőhely csatlakozott, köztük az Uránia, ahol filmpremier, vetítések, filmtörténeti ritkaságok, némafilm zongorakísérettel, 16mm-es tekercsről zajló vetítés és tánc várja a nézőket.

Szaffi. Forrás: port

 

A program délelőtt 10-kor a Szaffi című klasszikus rajzfilm felújított változatának premierjével indul. Ahogy arról már írtunk,

Dargay Attila Jókai Mór kisregényéből készült felejthetetlen meséje XXI. századi kép- és hangminőségben lesz látható a nagyvásznon.

11-től pedig lebilincselő programok várják a gyerekeket: filmrajzoló, filmjátszó és a legmodernebb technikát használó „virtual reality” foglalkozások.

A közelmúlt legnagyobb közönségsikere, a Kincsem vetítése 11:45-kor kezdődik. A legtöbbet díjazott magyar színésznő, Törőcsik Mari a 14:15-kor kezdődő Vasvirág című filmben lesz látható, majd Darvas Ferenc kíséri zongorán A tánczosnő című ritkán látható 1918-as némafilmet. A Filmarchívum kincseiből ezzel párhuzamosan 16mm-es vetítőről peregnek a régi filmritkaságok.

A napot a kilencvenes évek felejthetetlen kultfilmje, a Gálvölgyi János, Galla Miklós, Nagy Natália, Molnár Piroska, Németh Kristóf, Reviczky Gábor, Igó Éva és Lázár Kati főszereplésével készült Csinibaba zárja. A vetítésre most az egyszer újra 182 forintért lehet jegyet váltani – pont annyiért, amennyiért a premier évében, 1997-ben. A vetítés előtt Lévai Balázs beszélget a rendezővel és a szereplőkkel.

Érdemes szemkápráztató retró cuccokban megjelenni, a „legcsinibabásabban” öltözött nézőt ugyanis meglepetés várja, és utána tánc, azaz fergeteges buli lesz a Csinibaba slágereire. A Csinibabára a jegyelővétel április 25-én, szerdán délben indul, a többi előadásra már kaphatók a jegyek online és a helyszínen, egységes 1000 forintos áron. Az Uránia-beli részletes programot itt találjuk, a programsorozathoz való csatlakozás pedig az intézmények számára továbbra is folyamatos, és itt ejthető meg.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)