Bevallotta bűnös titkát a sztárrendező

Nem szép dolog, amit Francis Ford Coppola elkövetett A keresztapa III. kapcsán.

A „kellett a pénz” szinte már klasszikus szállóige a szórakoztatóiparban, mégis szomorú újból és újból szembesülni vele – főleg, ha egy olyan legendás rendezőről van szó, mint Francis Ford Coppola, és egy olyan legendás alkotásról, mint A keresztapa-trilógia.

A keresztapa III. ugyan sosem volt olyan nagyra értékelt mű, mint a klasszikussá vált első és második rész, sőt lehetett is már hallani olyan pletykákat, hogy a direktor csak anyagi okok miatt rendezte meg – mégis elég kiábrándító mindezt most Coppola saját szájából hallani.

A rendezőzseni még 2001-ben volt az Inside the Actors Studio című beszélgetéssorozat vendége, és az akkor készült, mára elfeledett hangfelvétel most újra felbukkant a neten. James Lipton, az Actors Studio professzora arról kérdezi Coppolát, hogy nem érezte-e úgy, hogy A keresztapa II-ben lezárta a Corleone család történetét, és ha igen, miért készített harmadik részt is a gengszterfilmekhez.

„Le voltunk égve”

– hangzik a rendező válasza, aki utána bővebben is kifejti, hogy a családja számára kellett a pénz. És mivel akkoriban még A keresztapa-filmek nem kanonizálódtak, nem klasszikusoknak, csupán egyszerű filmeknek számítottak, nem érezte szentségtörésnek pusztán anyagi megfontolásból elvállalni a munkát.


(via Consequence of Sound)