Az Utøya-szigeti mészárlásról szóló film megdöbbentette a Berlini Filmfesztivál közönségét

Az Utøya 22 valós időben, a lehető leghűbben rekonstruálja Anders Behring Breivik 2011-es tömegmészárlását, ami 69 áldozatot követelt.

A Berlini Filmfesztiválon mutatták be azt a filmet, ami sajátosan emlékezett meg a 2011. július 22-i Utøya-szigeti mészárlásról: valós időben rekonstruálták az eseményeket. Az Utøya 22 egy fiatal szociáldemokrata szemszögéből láttatja a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik által elkövetett tömeggyilkosságot, ami a 90 perces játékidőből 72 percet tesz ki - Erik Poppe rendező a legpontosabban akarta megjeleníteni tragédiát, még a lövések száma is megegyezik, és hogy még nyersebb, még húsbavágóbb legyen, mindezt egy szuszra, vágás nélkül mutatta meg.

Virágok az oslói katedrális előtt 2011. július 25-én; Forrás: wikipedia

 

Ingrid Endredrud, aki a mészárlás idején 17 éves volt,  fontosnak tartja a filmet:

Azért olyan fontos ez a film, mert megmutatja, mihez vezethet a szélsőséges jobboldali világnézet:  a gyűlölet legtisztább formájához, ami ellen az egész társadalmunknak közösen kell fellépni.

Breivik aznap már elkövetett egy bombamerényletet Oslóban, amiben nyolcan életüket vesztették és több tucatnyian megsérültek. Miután rendőregyenruhába öltözve áthajózott a szigetre, elkezdte válogatás nélkül agyonlőni az ott táborozó Munkáspárt ifjúsági szervezetének tagjait, főként tizenéveseket. Hatvankilenc halottat és mintegy kétszáz sebesültet hagyott maga után, amikor a kiérkező terrorelhárítóknak ellenállás nélkül megadta magát.

A rendező elmesélte, hogy nagyon körültekintően kellett leforgatni a lövöldözést, ugyanis a környéken élőket traumatizálta volna, ha ismét végig kellett volna hallgatniuk a mészárlást, ezért erre külön figyeltek a hangfelvételnél, elterelték a hangot.

Nem akartam újabb sebeket okozni azzal, hogy a szigeten élőknek végig kelljen hallgatniuk. A filmmel nem az volt a célom, hogy traumatizáljam az embereket, hanem hogy segítsek a feldolgozási folyamatban.

- mesélte Poppe a közönségtalálkozón, miután levetítették a filmet a fesztiválon - a vetítés közben egyébként többen, könnyek közt hagyták el a mozitermet.

A rendező hozzátette, hogy a forgatáson egy pszichológuscsapat is a rendelkezésére állt.

Szükségünk volt arra, hogy az orvosok mellett pszichológusok is jelen legyenek, akik figyelemmel kísérték a színészeket, mert nehéz volt ezt végigcsinálni. Hallottuk a lövések hangját, és láttuk a fiatalokat, ahogy az életükért küzdenek, és ez természetesen mindenkire hatással volt.

Még a bemutató előtt privát vetítéseket szervezett szerte Norvégiában, hogy az áldozatok jóváhagyását kérje, mielőtt a nyilvánosság elé tárta volna a filmjét. (Forrás: The Guardian)