Az ausztrál Amerika kapitány AC/DC-t hallgat, a német kolbászt eszik

Olykor előfordul, hogy különböző országokban más változatát mutatják be egy filmnek. Ezek általában aprócska eltérések, amelyek a kulturális sajátosságokból fakadnak, netán gesztusértékük van, de akadnak elég durva módosítások is.

Vasember 3.

A hatalmas kínai piacnak óriási szerepe van a mai Hollywood működésében, hiszen többször is előfordult, hogy egy-egy méregdrága blockbuster csúnyán megbukott, illetve még rondábban leszerepelt volna, ha az ottani mozinézők nem tódulnak a moziba - ilyen volt például A múmia, a Men in Black 3., a Csatahajó, a Need for Speed, de a Transformers-filmeket is eléggé szeretik ott. Noha Kínában évente 34 külföldi filmet lehet csak bemutatni, a filmpiac hihetetlen mértékben növekszik, és hamarosan az Egyesült Államok és Kanada közös bevételeit is megelőzve a legnagyobb lesz az egész világon. Ezért a hollywoodi stúdiók igyekeznek megfelelni a kínai nézők ízlésének is - és ennek egyik legszemléletesebb példája a Disney/Marvel és a kínai DMG Entertainment közös koprodukciójában készült Vasember 3., ami Kínában négy perccel hosszabb volt, mint az amerikai (és nemzetközi) verzió. A plusz játékidőben a helyi panorámaképeken kívül feltűnik Fan Bingbing szépségkirálynő és Xueqi Wang színész is.

 

Amerika kapitány - A tél katonája

Steve Rogersnek van egy kis notesze, amiben szépen listázza, hogy miket kell feltétlenül bepótolnia a  70 évből, amit jégbe fagyva töltött. Többek között a holdraszállás, a berlini fal, a Star Wars, a Star Trek, a thai konyha, a Rocky, a Nirvana szerepel a listán - ám a film némelyik más országban vetített változatában egészen más dolgokat írt fel magának a jó Kapitány. Nyolc különböző változata létezik a füzetkének: némelyik tétel ugyanaz, de az oroszban szerepel Jurij Gagarin, Vlagyimir Viszockij, a Moszkva nem hisz a könnyeknek című 1979-es film és a Szovjetunió felbomlása. Az angoloknál természetesen a Beatles, de ott a Benedict Cumberbatch-féle Sherlock is, a dél-amerikai közönség számára Shakira és Maradona 1986. június 22-i legendás "Isten keze" gólja, a franciáknál Louis de Funes és a Daft Punk, az ausztráloknál Steve Irwin és az AC/DC, a németeknél pedig kolbász és az Oktoberfest. Aki megnézné a teljes listákat, kattintson a wikipédia szócikkére.

 

A Wall Street farkasa

Martin Scorsese kiváló filmje meglehetősen szabadszájú: összesen 569-szer hangzik el a "fuck" szó, ez 3 perc 16 másodperc a 180 perces játékidőből. Az Egyesült Arab Emirátusokban vetített változatból kipurgálták az összeset, így 45 perccel rövidebb lett a film.

 

Ponyvaregény

Aki először látja, annak bizony figyelnie kell, hogy összerakja a történetet. Az Egyesült Arab Emirátusokban és Szaúd-Arábiában nem vacakoltak ezzel, egyszerűen időrendbe vágták a jeleneteket. Azt nem tudni, hogy a káromkodásokkal mit csináltak.

 

A Karib-tenger kalózai - A világ végén

A hongkongi Chow Yun-Fat, aki Szao Fenget, a szingapúri kalózvezért alakítja, hazájában elkötelezett támogatója egy általános választójogért küzdő szervezetnek, így a kínai cenzúra nem túl kegyes hozzá. A kalózos sorozat harmadik részéből több jelenetét is kivágatták.

(Forrás: Brightside)