Akcióba lép Morgan Freeman ellen a színészszakszervezet

Lépéseket tervez az SAG-AFTRA, azaz a 160 ezer film- és tévészínészt, rádiós és tévés újságírót, előadóművészt, szinkronszínészt és egyéb médiamunkást képviselő szakszervezet, miután kiderült, hogy a neves sztár több nőt zaklatott szexuálisan.

A szervezet szóvivője csütörtökön azt közölte, mindenképpen sor kerül valamilyen módosító intézkedésre Freeman ellen, annál is inkább, mivel – Rita Morenóval együtt – a színész kapta legutóbb az SAG életműdíját. A közleményben nem szerepelt, pontosan mi történik a sztárral, de a leglogikusabb lépésnek az tűnne, ha visszavennék tőle a kitüntetést, hiszen az a szabályok szerint annak jár, aki „a legnagyobb tisztasággal valósítja meg a színészmesterség eszményeit”.

Az SAG-AFTRA a tavaly októberben kitört Weinstein-botrány és a #MeToo kampány hatására idén februárban változtatta meg az etikai kódexét, melyben április óta már az is szerepel, hogy a szakszervezeti tagoknak tilos privát szállodai szobákban vagy magánlakásokban szakmai találkozókat vagy meghallgatásokat tartaniuk.

Forrás: Discovery

 

Morgan Freemanről magyar idő szerint tegnap éjjel derült ki, hogy pályája során, még egészen a közelmúltban is több nőt is zaklatott szexuálisan: a CNN riportjában nyolc nő vádolta meg a sztárt – hogy pontosan mit művelt velük, arról itt olvashatunk részleteket.

Freeman azóta bocsánatot kért tetteiért, de a szakszervezetnek ez természetesen nem elég. „Ezek lesújtó és aggasztó állítások, amelyek szöges ellentétben állnak azokkal a lépésekkel, amelyekre jelenleg is törekszünk, hogy biztonságos munkakörnyezetet teremtsünk ebben az iparágban. Minden megvádolt személynek joga van hozzá, hogy részt vegyen az eljárásban, de mi

abból indulunk ki, hogy elhisszük ezeknek a bátor nőknek a szavait, akik zaklatásról számoltak be”

– mondta az SAG-AFTRA szóvivője.


(via Variety)