A Pixar főnöke is zaklatási botrányba keveredett, távozik posztjáról

John Lassetert a forgatókönyvíró Rashida Jones és mások is tisztességtelen viselkedéssel vádolják.

Távozik a cég éléről John Lasetter, a Pixar Animation Studios és a  Walt Disney Animation Studios kreatív igazgatója - írja a BBC. Az Oscar-díjas filmes azután döntött így, hogy korábbi beosztottjai, többek között Quincy Jones lánya, a forgatókönyvíró-színésznő Rashida Jones elmesélték a sajtónak: Lasetter gyakran nem kívánt öleléseket osztogatott, beletolakodott az emberek személyes terébe. Más forrásokból úgy tudni, a fogdosás, a csók, a pikírt megjegyzés és a fülbe sugdosás sem volt ritka a Pixar stúdió alapítójánál.

Fotó: Alberto E. Rodriguez / Getty Images for Disney

 

John Lasetter egy nyilatkozatban kért bocsánatot mindenkitől, akit valaha „nem kívánt ölelésben részesített”. Minden korábbi gesztusért elnézést kért, amivel bárkit is megbántott, mert bár ő állítása szerint ezeket jó szándékkal tette, mindenkinek joga van meghúzni a maga határait, és ezt a másiknak tiszteletben kell tartania. Lasetter azt is bejelentette, hogy fél évig egyáltalán nem fog foglalkozni a Pixar és a Disney ügyeivel, igyekszik inkább ezalatt saját magára figyelni.

A botrány állítólag azért robbant most ki, mert ismét előkerült az az ügy, hogy pontosan miért is távozott két forgatókönyvíró, Will McCormack és Quincy Jones lánya, Rashida Jones a Toy Story 4 csapatából. Eddig az ilyenkor szokásos „kreatív nézeteltérésekkel” magyarázták a történteket, ám Rashida Jones később azt nyilatkozta, a távozása igazi oka az volt, hogy a Pixarnál nem részesülnek egyenlő bánásmódban a nők és a feketék.

Forrás: Alberto E. Rodriguez / Getty Images for Disney

 

John Lasetter nemcsak alapítója, hanem az egyik hajtómotorja is volt a Pixar stúdiónak. Ő írta és rendezte a Toy Story 1-2-t, az Egy bogár életét és a Verdák 1-2-t, de producerként az összes Pixar-kasszasikerhez köze volt, a Szörny Rt.-től kezdve a Némón át az Agymanókig.