A 60 éves Steve Buscemi 6 legjobb filmje

Minden idők egyik legzseniálisabb és legkedveltebb mellékszereplője volt, amíg meg nem kapta a Gengszterkorzó főszerepét. Ebben bebizonyította, hogy nemcsak a fura lúzerek, de a nagymenő karakterek is a vérében vannak, és akár kis szerepben látjuk, akár nagyban, mindig emlékezeteset alakít. Mi mégis inkább meg nem értett kisemberként ismertük meg és zártuk a szívünkbe a színészt, aki hirtelen 60 éves lett.

Mystery Train (1989)

Úgy alakult, hogy Steve Buscemi a legnagyobb függetlenfilmes rendezőkkel dolgozhatott együtt, elsőként a fiatal Jim Jarmusch-sal. Az Elvis szülővárosában játszódó, különös hangulatú film párhuzamos történeteket mutat be, és az egyikben a színész Joe Strummer, a Clash frontembere mellett játssza a nagy piás Charlie-t. Joe Strummer karakterével fegyveres bolti lopásba keverednek, ami után egy hotelszobában húzzák meg magukat.

New York bandái (1990)

A hírhedt Abel Ferrara New York-i gengszterekről szóló kultfilmjében több ismert színész bukkan fel karrierje kezdetén, Buscemi mellett például Lawrence Fishbourne vagy Wesley Snipes, és itt mutatta meg először a nem hétköznapi tánctudását Christopher Walken. Buscemi a város frissen szabadult drogkirályának furcsa szemüveges drogtesztelőjét játssza, és itt kivételesen nem ő viszi a komikus szálat, hanem a kokaintól túlpörgött Lawrence Fishbourne.

Kutyaszorítóban (1992)


Tarantino zseniális bemutatkozásában már a színészválogatás is rettentő erősre sikerült, Steve Buscemi Harvey Keitel, Tim Roth és Michael Madsen mellett játszotta a gyémánttolvaj banda akadékoskodó tagját. Már persze az sem tetszik neki, hogy épp neki jut a Mr. Pink név, és az egyik legemlékezetesebb jelenetben hosszan okoskodik arról, hogy ő miért nem szeret borravalót fizetni. Miközben a szereplők egymással összezárva próbálnak a végére járni, melyikük lehet az áruló, Mr. Pink a bizalmatlanságával képes még több olajat önteni a tűzre.

Fargo (1996)

Buscemi a Coen fivérek egyik kedvenc színésze, több filmjükben szerepelt, mint bárki, beleértve Frances McDormandot, Joel Coen feleségét. A Fargo a harmadik közös munkájuk, és ez az a film, ami után a Coen testvérek neve a minőségi filmélmény garanciája lett. Ehhez a szokásosnál nagyobb szerepben tette hozzá a magáét Buscemi, aki kispályás bűnözőként sorozatban elront mindent, amit csak el lehet rontani a minnesotai télben, miközben egy terhes rendőrnő jár a nyomukban. Néhány évvel ezelőtt sorozat is készült a film alapján, ami a történethez nem kapcsolódok, csak a helyszínt, a témákat és a hanglulatot viszi tovább.

Bárbajnokok (1996)

Steve Buscemi nemcsak színészként aranyozta be a filmeket, amikben szerepelt, rendezőként is összehozott egy kisebb életművet. Rendezett részt a Maffiózókból, vagy a hat Golden Globe-bal elhalmozott A stúdióból (30 rock), de igazán mégiscsak a Bárbajnokok című film az övé, amiben főszerepet játszik és a forgatókönyvét is jegyzi. A filmben igazán nem történik semmi, de pont az a szép benne, ahogyan belecsöppenünk a kocsmatöltelék Tommy Basilio életébe, aminek a napok előrehaladtával nem lesz több értelme, a szereplői mégis a szívünkhöz nőnek. A fanyar humor mellett a szereplőgárda miatt is érdemes nézni, játszik benne a fiatal Chloë Sevigny és Michael Imperioli a Maffózókból, de Samuel L. Jackson és Mimi Rogers is feltűnik.  

A nagy Lebowski (1998)

Nehéz eldönteni, hogy a Fargo vagy A nagy Lebowski a legjobb film, amiben Buscemi valaha szerepelt. A nagy Lebowskiban csupa nagy figura mellett játssza a tökéletes kisembert, aki legfeljebb a helyi bowlingpályán lehet menő, de azt is csak addig, amíg meg nem jelenik Jesus, a latin-amerikai srác, hogy mindenkit lealázzon. Steve Buscemi figurája sosincs teljesen képben, hogy épp mi is történik körülötte ebben a szövevényes, füvezős neo noirban, és ezzel folyton az agyára megy legjobb barátjának, Walternak, a rögeszmés vietnámi veteránnak. A színész arról is híres, hogy milyen sokszor halt meg a filmjeiben, de A nagy Lebowskiban legalább nem gyilkosság áldozata lesz. Ezúton is kívánunk neki sok egészséget és még sok szép filmes halált!