8 színész, aki remek James Bond lenne

Íme, néhány közönségkedvenc jelölt, illetve saját tippünk a 007-es ügynök hamarosan megüresedő helyére - ha mégsem a mostanában oly gyakran emlegetett Idris Elba kapná az álomszerepet.

Ki tudja miért, de újra és újra lábra kapnak a hírek, hogy Idris Elba lenne a következő James Bond, amire nincs sok esély, de miután jövőre bemutatják Daniel Craig utolsó 007-es filmjét, tényleg kell keresni valakit a helyére. Egy fess, atletikus, lehetőleg brit színészt, aki elég ismert név, és vagy tíz éven vinné a hátán a franchise-t. Ki legyen az?

Chiwetel Ejiofor

Ha a nép tényleg fekete Bondot akar, akkor legyen ő. A nigériai felmenőkkel rendelkező, de már Angliában született Ejiofor generációjának egyik legjobb színésze, akit annak idején maga Spielberg fedezett fel az Amistad révén. Játszott Ridley Scott, Spike Lee, Stephen Frears, Joss Whedon, Alfonso Cuarón és még egy sor nagyszerű rendező munkáiban, a 12 év rabszolgaság pedig meghozta számára az Oscar-jelölést, összesen három Golden Globe jelölése mellé. A színésznek jelentős színházi és tévés tapasztalata van, ami eddig mindig fontos szempont volt a kiválasztási folyamat során. Ejiofor ráadásul Idris Elba régi barátja, aki szólhat pár szót az érdekében, de ellene szól, hogy nem klasszikusan jóképű, inkább egzotikus, de lehet, hogy ez izgalmas irányba vinné el a szériát.

Michael Fassbender

Bár ezerszer elmondta, hogy ugyan szereti James Bondot, de nem érdekli a szerep, Michael Fassbender a rajongók egyik kedvenc jelöltje - és Daniel Craig is sokszor nyilatkozta annak idején, hogy nemet mondana a felkérésre, de aztán végül mégis igent mondott. Fassbenderben megvan a sárm, az elegancia és a keménység, ami jó 007-essé tehetné, és utóbbi különösen alkalmassá tenné, hogy átvegye a stafétát Daniel Craigtől, aki pont szikársága és eltökéltsége miatt lett annyira jó Bond. Fassbender ellen szól, hogy túl nagy sztár már – eddig minden színész, akit eddig kiválasztottak, ismert név volt, de nem szupersztár, ráadásul az X-Men filmek révén már „tapad” a nevéhez egy másik franchise.

Tom Hiddleston

Sok minden szól Hiddleston mellett: Loki szerepében elképesztően népszerű lett, annyira, hogy még magukat a készítőket is meglepte, akik eredetileg nem akartak annyit építeni a karakterre. Aztán ott van egy sikeres sorozat, a John Le Carré munkáiból készült Éjszakai szolgálat, amiben sok James Bond-os elem is van. Hiddleston szinte mindenben megfelel a 007-es alkalmassági teszten: ismert, de nem megfizethetetlen, fiatal, de nem tejfölösszájú, elegáns, de tud kemény lenni és kellőképpen brit. Legfeljebb a fizikumát szokták ellene felhozni, de ma már akárkit ki lehet gyúrni, viszont azt beszélik, hogy a Bond-jogok felett diszponáló mindenható producer, Barbara Broccoli nem kedveli, túl beképzeltnek tartja.

Henry Cavill

Azt lehet tudni, hogy amerikai létére Cavill egyszer már majdnem megkapta Bond szerepét, de Daniel Craig beelőzte, viszont azóta sem öregedett ki a szerepből, sőt, jó értelemben érett be, amit a minap a Mission: Impossible - Utóhatásban is bizonyított. Ráadásul Az U.N.C.L.E. emberében Napoleon Soló személyében egy olyan karaktert keltett életre, aki  kiköpött Bond, csak más az akcentusa, és a dolog nagyon jól állt neki. A kérdés persze az, hogy lehet-e valaki Superman és James Bond egyszerre – már csak logisztikai szempontból is -, illetve elég finiszes-e őfelsége titkos ügynökét eljátszani? Szerintem, bár megvan a jelenléte a mozivásznon, már az akcentus megtanulásánál elvérezne, illetve nehezen hinnénk el, hogy képes túljárni egy, a világ elpusztítását tervező főgonosz eszén.

Damian Lewis

Lewis tehetségéhez semmi kétség sem férhet, és azóta, hogy Az elit alakulat Winters századosa volt, tudjuk, hogy bármit és bárkit képes eljátszani. 20 éve nyomja az ipart, és bár nem lett szupersztár, az arcát mindenki ismeri, játszott színpadon, tévében, és ezerféle szerepet tudhat maga mögött, megvan a fizikuma és a kiállása, az eleganciája. Referencia munkaként pedig bárkinek megmutathatja a Jaguár számára készített kisfilmjét, a Desire-t, ami tisztára olyan, mint egy James Bond bemutatkozó film, és ő lenne az első vörös hajú 007-es. 47 évesen még pont belefér a korhatárba – Roger Moore 50 volt, amikor megkapta a szerepet, és milyen sokáig vitte!

Richard Madden

Ma a Trónok harcával bármit el lehet adni, így nem csoda, hogy a sorozat több szereplőjét is elővették a találgatások során, és az egyik közönségkedvenc a „néhai” Robb Starkot alakító 32 éves színész. Aki, bár nálunk nagyjából ismeretlen, a szigetországban rendkívül népszerű, képzett, kedvelhető, alakítható és sokan látnak benne fantáziát. A kölyökképű skót Madden persze akkor lenne igazán alkalmas a szerepre, ha a karaktert rebootolják, ha visszamegyünk Bond karrierjének elejére, ha fiatalítják a 007-est. Amire van esély, de mérget azért ne vegyünk a lehetőségre. Vicces egyébként, hogy nemrég pont Idris Elba oldalán láthattuk A forradalom napján című akciófilmben. Ellene szól, hogy viszonylag ismeretlen szerte a világban, de ne mondjunk le róla.

Tom Hardy

Ha van ma olyan brit színész, akit mindenki szeret, az Tom Hardy, és pusztán ezért is beszélnek arról, hogy milyen jó lenne, ha ő lenne az új Bond – és nem azért, mert annyira alkalmas a szerepre. Mert ugyan képes majdnem mindent eljátszani, elképesztő fizikai átváltozásra is hajlandó, de ő inkább ösztönös színész, mint az a képzett, cizellált típus, akit 007-esként szoktak elképzelni. Ettől függetlenül megtörténhet, hogy elképesztően jó a szerepre – és az is, hogy nem. Az biztos, hogy a készítők szívesen dolgoznának vele, az kevésbé, hogy igent mond, mert szereti, ha van valami művészi kihívás abban, amit bevállal, és a Mad Max - A harag útjával amúgy is elkötelezte magát egy nagyszerű széria mellett. Az ötlettel azért érdemes eljátszani, korban pedig bőven belefér még, hogy újra előkerüljön a neve.

Clive Owen

Akárcsak Cavill, Owen is MAJDNEM Bond lett, bejutott a végső körbe, ám őt nem beelőzték, hanem egyszerűen túl sokat kért. Szeretett volna ugyanis a gázsin felül a haszonból is részesedést, ám a producerek ugyan hajlandóak magas gázsit fizetni, de a profiton nem osztozkodtak. Owen akkor, vagyis 2005-ben még ideális 007-es volt, ekkor aratta legnagyobb sikereit, kifejezetten angolos, vicces, de határozott, elegáns volt, de nem affektáló, mostanra azonban megkopott a fénye, 53 évesen pedig kissé túlkoros ahhoz, hogy több filmet is tervezzenek vele, de mi mégis szívesen megnéznénk, mit tud kihozni az „anyagból”.