8 dolog, amit nem tudtál az Ocean’s 8-ről!

Pár nap, és mozikban a kultikus szélhámos széria színtiszta női verziója, amit nem szabad rebootnak hívni, és ne higgyünk mindent el, amit róla terjesztenek, de pár dolog igaz.

Akkor ez most hányadik Ocean’s film?

Egész konkrétan az ötödik. Az első még 1960-ban készült Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. főszereplésével, és a különben kifejezetten háborús filmekre specializálódott Lewis Milestone rendezésében, és a magyar keresztségben A dicső tizenegy címet kapta. Ennek a remake-jét készítette el Steven Soderbergh 2001-ben. Az Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi főszereplője természetesen George Clooney volt, akárcsak az Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét (2004) és az Ocean's Thirteen - A játszma folytatódik (2007) esetében. Szó volt a folytatásról, de Clooney ragaszkodott hozzá, hogy a csúcson hagyják abba, Bernie Mac halála pedig újabb nyomós érv volt egy további rész ellen. 

Ez olyan, mint a női Ghostbusters film?

Szó sincs róla! Ugyan már! Á, dehogy! Még mit nem, az kizárt! Legalábbis ezt állítják a készítők. Merthogy itt nem rebootról van szó, vagyis nem az eredeti történetet mondják el kicsit más szögből nézve, mondjuk más időbe vagy környezetbe helyezve, esetleg más nemű színészekkel eljátszatva, hanem egyszerűen egy másik történetet, vagy ha úgy tetszik, másik történetszálat mesélnek. Az Ocean's 8 - Az évszázad átverésében ugyanis a jelenben járunk, és a főhősnő az a Debbie Ocean (Sandra Bullock), aki történetesen az előző három film Danny Oceanjének a kishúga, és történetesen szintén szélhámos, és saját, női csapata lesz. Vagy azért hasonlítana ez a film arra a filmre, mert az idők szavára hallgatva megint egy sokszereplős, szinte kizárólag nőkkel leforgatott darabról van szó?

Hű, de sok díj!

A nyolc főszereplő – lásd a címet – összesen tisztességes mennyiségű díjjal dicsekedhet, és most nem az MTV Movie Awards legjobb csókja elismerésére gondolunk. A lányok összesen Oscarral, 2 Oscar-jelöléssel, két Emmyvel, kilenc Grammyvel, hat Golden Globe-bal, öt BAFTA díjjal és 10 SAG-díjjal büszkélkedhetnek – amiben csak annyi a picike csúsztatás, hogy nem mind filmért járt, hiszen Rihanna például aligha hozhatott magával filmes elismeréseket, zeneiből viszont elég sok sorakozik odahaza a polcon. Ez így együtt pénzre váltva elég sok lenne!

Majdnem, de csak majdnem

Ahogy a szereplőgárda lassan összeállt, természetesen sok név merült fel majd felejtődött el, és ezek közül a legfontosabb Elizabeth Banks volt, akinek a szerepét végül Sarah Paulson kapta. Damien Lewis már konkrétan megkapta a negatív főhős szerepét, de végül, eddig ismeretlen okokból kilépett, és az ő helyére érkezett Richard Armitage. Szintén felmerült Jennifer Lawrence neve, akinek nem fért végül bele a film az időbeosztásába, de nagyon bánta, hogy nem tudott igent mondani – aztán kicsit később kiderült, hogy az egészet csak egy újságíró találta ki, Lawrence-t meg sem keresték az ajánlattal. Ahogy arról a hírről is kiderült, hogy kamu, mely szerint a forgatáson állandóan jelen volt egy pszichiáter, hogy a színésznők ne vesszenek folyton össze.

Mindenki volt már mindenkivel

A film főszereplői szinte kivétel nélkül veterán színésznők, és mint ilyenek, majdnem mindenkivel játszottak már, aki számít. Anne Hathaway és Helena Bonham Carter például testvérek voltak az Alice Csodaországban-ban (2010), de együtt játszottak A nyomorultakban  (2012) is, bár nem volt közös jelenetük. Cate Blanchett és Sarah Paulson a Carolban (2015) volt együtt, míg Blanchett és az önmagát alakító Katie Holmes a Rossz álmokban (2000) találkozott, de Blanchett a férfi főhős Richard Armitage-t is ismeri a Hobbit trilógiából – Armitage egyébként ott volt a már emlegetett Alice Csodaországban-ban is, mint a lányok atyja, Olerion király.

És ki tér vissza?

Mármint az előző három Ocean’s filmből? Hát az öreg Carl Reiner, mint Saul Bloom, Elliott Gould, mint Reuben Tishkoff és Shaobo Qin a gumitestű Csodálatos Yenként a régi csapatból. És persze visszatért volna a csodagyerek szélhámos Linus Caldwell, vagyis Matt Damon is, de sajnos kivágták a már felvett jeleneteit, mert megharagudtak rá. És miért haragudtak meg rá? Mert Damon a nagy hollywoodi zaklatási botrányok közepette azt találta mondani, hogy igenis van különbség zaklatás és zaklatás között, mondjuk más, ha valaminek azt mondják, hogy milyen dögös, és más, ha meg akarják erőszakolni. Ez abban a légkörben nem jött ki jól, és büntetésként repült a filmből is. És majd elfelejtettük, George Clooney is visszatér – de csak producerként.

Hatalmas celebspotting!

Mivel hősnőink a legnagyobb divatshow, a Met Gála alatt akarnak ellopni egy gyémántnyakláncot, a készítők éltek a lehetőséggel, és elképesztően sok hírességet préseltek be a megfelelő jelenetekbe. Ezekben önmagukat játsszák a következők: Anna Wintour, Zayn Malik, Katie Holmes, Maria Sharapova, Serena Williams, Kim Kardashian, Adriana Lima, Kylie Jenner, Alexander Wang, Nina Cuso, Kendall Jenner, Gigi Hadid, Lily Aldridge, Olivia Munn, Zac Posen, Hailey Baldwin, Derek Blasberg, Heidi Klum és Lauren Santo Domingo. Utóbbi a Vogue egyik szerkesztője, a többiek divattervezők, modellek, színészek és teniszezők vegyesen.

Akkor most Clooney halott?

Nem tudjuk, hogy a Clooney által játszott Danny Ocean, vagyis hősnőnk bátyja halott-e, de csodálkoznánk, ha mégis – a filmből talán kiderül. De miért jött így elő a kérdés? Azért, mert az előzetesben láthattuk, amint a hugica, Debbie Ocean egy pohár Martinit iszogat mosolyogva, és nem máshol, mint a temetőben, rég látott testvére, Danny sírköve előtt, amire az elhalálozás éveként 2018 van felvésve. Vajon ez megelőlegez egy cameó jelenetet a következő részben vagy egy zárópoént a mostaniban? Vagy azt jelzi, hogy a lányok végleg átvették a hatalmat?