30 éves a Die Hard

John McClane három évtizede vetkőzött először atlétarikóra - ennek alkalmából összeszedtünk néhány érdekességet a műfajteremtő akciófilmről.

  • A forgatókönyv Roderick Thorpe 1979-es Nothing Last Forever (Semmi sem tart örökké) című krimije alapján készült, ami az 1966-es a The Detective folytatása. Az alapötletet A pokoli torony adta: miután a szerző megnézte, azt álmodta, hogy egy csapatnyi fegyveres hajkurászik egy férfit egy óriási felhőkarcolóban.
  • A The Detective filmváltozatában Frank Sinatra alakította a főszerepet, így értelemszerűen őt is megkeresték, eljátszaná-e John McClane-t, de mivel akkor már 73 éves volt, nemet mondott. 
  • A népszerű hiedelemmel ellentétben a Drágán add az életedet soha nem a Kommandó folytatásának szánták. Ezt Stephen E. de Souza, mindkét film forgatókönyvírója erősítette meg, és elárulta, hogy a hasonlóság csak annyi, hogy Schwarzenegger klasszikusának második része is egy toronyházban játszódott volna. Hozzátette, hogy annak az ötletéhez legközelebb a Szupercella áll.

  • Bruce Willist ugyan már ismerhette a közönség A simlis és a szendéből, de épp a sorozat miatt elsősorban komédiásként tartották számon - ezért a producerek eleinte nem merték rábízni a főszerepet egy nagyköltségvetésű akciófilmben. McClane karakterével fél Hollywoodot megkeresték, ám Sylvester Stallone, Harrison Ford, Robert De Niro, Charles Bronson, Nick Nolte, Mel Gibson, Richard Gere, Don Johnson, Burt Reynolds, és még Richard Dean Anderson (MacGuyver!!!) is passzolta a lehetőséget.
  • Miután a kiszemeltek mindegyike nemet mondott, Willist is többször környékezték meg, de a szerződése értelmében nem hagyhatta ott A simlis és a szende forgatását. Szerencséjére azonban Cybill Shepard terhes lett, és nélküle nem tudtak forgatni, így a sorozat producere 11 hétre leállította a munkát. Ezért tudta a jó Bruce elvállalni az atlétatrikós rendőr szerepét.
  • A stúdió a bemutató előtt is óvatos volt, és a legelső  promóciós anyagokon nem nagyon lehetett látni Willist - továbbra is attól tartottak, hogy egy "vicces fickóval" nem tudnak eladni egy kőkemény akciófilmet. Miután a közönség ezt megcáfolta, a színész is rákerült a plakátokra.

  • Eredetileg Sam Neill lett volna Hans Gruber, de nem érdekelte a szerep. Később, a film szereposztója a Veszedelmes viszonyok egyik előadásán meglátta a Valmontot játszó Alan Rickmant, és azonnal tudta, hogy tökéletes gonosztevője lesz a produkciónak. A színésznek egyébként ez volt a legelső filmszerepe.
  • A Nakatomi-torony valójában a gyártó 20th Century Fox székháza volt. És mivel akkoriban még nem fejezték be, rengeteg hely volt az épületben a forgatáshoz.
  • Amikor Hans Gruber lezuhan a film végén, Rickman valójában mintegy hat méter magasról esett le, természetesen puhára. A jelenet forgatása előtt megbeszélték, hogy háromig számolnak, és lelökik a színészt, ám a kamera előtt már kettőnél a mélybe taszították - Rickman rémült arckifejezése így lett hiteles.

  • McClane mezítláb akciózza végig az egész filmet, így Bruce Willis sokszor viselt "műmezítlábat" - például akkor, amikor átkínlódja magát az üvegszilánkokon. Néhol ki is lehet szúrni, hogy nem a saját lábát látjuk.
  • John McTiernan rendező a hitelesség végett megbütyköltette a fegyvereket, hogy még hangosabban szóljanak. Szegény Bruce Willis a saját bőrén tapasztalta meg, hogy ez azért nem volt olyan jó ötlet: amikor az asztal alatt fekszik, és azon át lövi le az egyik terroristát, olyan közel tartotta magához a pisztolyt, hogy a bal fülére csaknem teljesen megsüketült.
  • 2007-ben Willis a filmben viselt szétizzadt, véres, mocskos atlétatrikóját a Smithsonian múzeumnak adományozta.
  • “Yippee-ki-yay, motherf*cker!” - szállóigévé, a Die hard védjegyévé vált ez a mondat, és a sorozat mindegyik részében elhangzik (bár a szinkronban ezt sehol nem tudták normálisan megoldani). Pedig nem is szerepelt a forgatókönyvben, Willis egyszer csak benyögte, és nem gondolt arra, hogy benne marad a filmben.

(Forrás: Mental Floss)