Függő játszma: Stallone rettegett a magasságtól a forgatáson

Talán sosem dől már el, ki a nagyobb király, Stallone vagy Swarzenegger, de az 1993-ban bemutatott Függő játszma komoly pluszpontot jelentett Stallonénak. A film már az ötödik percben egy durván tenyérizzasztó jelenettel indít, és a folytatásban se nagyon csökken a feszültség. Összeszedtünk néhány érdekességet a filmről.

1. A Cliffhanger - A függő játszma legemlékezetesebb jelenete az, amikor Stallone két szikla között kifeszítve próbálja fél kézzel megtartani a hegymászótársa barátnőjét, de a lány kezéről vészesen csúszik le a kesztyű. Ebben a jelenetben épp a kesztyűvel gyűlt meg a legjobban a stáb baja, mivel az nem volt hajlandó a forgatókönyvnek megfelelően lecsúszni a színésznő kezéről. Ezért a rendező két számmal nagyobb kesztyűt kért, amit belül alaposan megkentek vazelinnel, de még így is olyan erős volt Stallone szorítása, hogy nehezen engedelmeskedett a kesztyű.

 

2. A legveszélyesebb hegymászójelenetekben a kor legbátrabb és legügyesebb sziklamászója, a német Wolfgang Güllich helyettesítette Stallonét. Végül a filmet is neki ajánlották, mivel nem sokkal a forgatás után 31 évesen az életét vesztette, de nem egy hegycsúcson, hanem autóbalesetben.

 

3. A film egyes jelenetei különösen izzasztóak lehetnek tériszonyosok számára. Sylvester Stallone pedig épp azért is vállalta el a főszerepet, hogy megküzdjön a tériszonyával, ami így valószínűleg komoly sokkterápiát jelenthetett. Végül annyira sikerült elengednie magát, hogy a legnagyobb, 3900 méter magas csúcs szegélyén is szó nélkül megcsinált mindent, amit a rendező kért tőle.

 

4. A Függő játszma a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült azzal, hogy ezé a filmé minden idők legdrágább légi kaszkadőrjelenete. Simon Crane kaszkadőr egymillió dollárt kapott azért, hogy mindenféle biztosítás nélkül átcsússzon az egyik repülőből a másikba 4500 kilométeres magasságban. Emellett maga a felvétel költsége is elérte az egymillió dollárt, és csak az Egyesült Államokban vehették fel, mert Európában illegálisnak minősült volna.



5. A film egy jó részét ugyanis az olasz Alpokban forgatták, bár a történet szerint a Sziklás hegységben játszódik Észak-Amerikában. Akkori árfolyamon 80 millió lírát fizettek azért, hogy ott forgathassanak.  

 

6. A film egyik korai verziójában lelőtték a nyulat a fináléban, de ez annyira megviselte az első vetítések tesztközönségét, hogy Stallone a saját pénzéből áldozott rá százezer dollárt, hogy újravegyék a jelenetet, és a nyúl megússza a balhét.


7. A főgonosz szerepét Christopher Walken játszotta volna, de a rendező eredetileg David Bowie-t szerette volna. Aztán mikor az utolsó pillanatban Walken kiszállt a filmből, John Lithgow ugrott be helyette.

 

8. Nemcsak a magasság okozott problémát a főszereplőnek, sem Stallone, sem a női főszerepet játszó Janine Turner nem akart denevérekkel teli barlangban forgatni. Bár a forgatáson készenlétben állt rengeteg élő denevér, végül egy üres barlangban vették fel a filmnek ezt a részét, és az utómunkában vágták hozzá a félelmetes állatokat.

 

9. A filmet a nagy finn akciófimes, Renny Harlin rendezte, aki a Die Hard 2-t és a Ford Fairlane kalandjait. Első körben nem vállalta a felkérést, mivel nem akart még egy Die Hard 2-t rendezni, csak pepitában. Végül meg tudták győzni, és mint sok más filmjébe, ebbe is becsempészte a finn zászlót, ami az egyik bázisugró ejtőernyőjén látható.

 

10. A Függő játszma nem az a tipikus Oscarra termett film, a maga idejében mégis három díjra jelölték, persze a technikai kategóriákban, a legjobb hangért, a legjobb hangeffektekért és a legjobb vizuális effektekért.