12 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Joseph Gordon-Levittről

Régi kedvencünk neves felmenőkkel rendelkezik, meglepődsz, ki a felesége és miért hord felemás zoknit, rendezőként is befutott, saját cége van, de nem filmes, és az egész a mogyoróvajjal kezdődött.

Egy híres nagypapa

Anyai nagyapja, Michael Gordon ismert hollywoodi rendező volt, aki olyan klasszikus vígjátékokat rendezett, mint az Oscar-díjat is nyert Cyrano de Bergerac (1950) vagy a Doris Day és Rock Hudson főszereplésével készült Párnacsaták (1959). A nagyapa vágóként kezdte filmes karrierjét, majd 1942-ben rendezte meg első játékfilmjét, és egy darabig olcsó krimiket készített, majd amikor elismert lett a szakmában, megkezdődött a hírhedt kommunistaüldözés, és mivel közismerten baloldali volt, a karrierje itt lényegében ketté is tört. Egy kis ideig Ausztráliában dolgozott, majd az ötvenes évek végén tért vissza Los Angelesbe, hogy újra tisztességes munkát kapjon. A Párnacsatákért mind Doris Day, mind Thelma Ritter Oscart kapott, utóbbi a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Gyerekmunka

Mielőtt gyerekszínész lett volna, a kis Joseph Gordon-Levitt egy sor reklámfilmben szerepelt. Első munkáját egy Sunny Jim nevű mogyoróvaj hirdetésben kapta, amit majdnem el is veszített, amikor kiderült, a túlbuzgó rendező le akarja vágatni a haját. A szerepet szerző anyukája azonban hajthatatlan maradt, mivel a következő hétre is volt már forgatása előjegyezve. Szerepelt a Cocoa Puff zabpehely, a Pop-Tarts keksz és a Kinney cipő tévéreklámjaiban, és olyan jól beindult az üzlet, hogy egyrészt kapott otthonra egy Street Fighter videójátékot, másrészt leszerződtek egy hollywoodi ügynökkel.

Beindul a biznisz

Az ügynök pedig jól dolgozott, de különben is kapkodtak az elbűvölő kissrácért. Hatéves korától már rendszeresen feltűnt tévésorozatokban és tévéfilmekben. Eleinte csak egy-egy epizód erejéig, majd 1991-ben David Collinst alakította a Sark Shawodsban 12 epizódon keresztül, 1992-ben és 1993-ban pedig a The Powers That Be című sitcomban Pierce Van Horne-t 13 epizód erejéig. 1994-ben megjelent a Disney által készített Angyalok a pályán című családi filmben, amelyben azt a főszereplő félárva kisfiút alakította, akinek az egyik baseball meccsen angyali látomása támad. 1996-tól 2001-ig alakította Tommy Solomont az Űrbalekok című sitcomban, ahol egy emberalakot öltött földönkívüli volt, aki három társával azért érkezett a Földre, hogy tanulmányozzák az itt élők viselkedését, ám ittlétük során számos kínos helyzetbe kerülnek.

Erőszakos anyuka

Joseph édesanyja, Jane Gordon, aki egyszer még a szenátusba is majdnem bekerült politikusként, mindig is liberális szellemben nevelte gyerekét, és mindig hagyta, hogy a kisfiú döntse el, miben akar szerepelni és miben nem. Egyszer azonban kivételt tett: a fiúnak esze ágában sem volt elvállalni A nagy elefántkaland főszerepét, mert nem tetszett neki a történet, és a suliból sem akart hiányozni, anyuka azonban addig erőszakoskodott, amíg végül rábólintott a szerepre. És miért kardoskodott annyira anyuka a film mellett? Mert így az egész család elutazhatott a kenyai forgatásra, hiszen törvény írja elő, hogy a gyerekszínészek szülei is ott legyenek a felvételek alatt.

Egy kis szünet

Lassan megjöttek az első komolyabb filmszerepek is, rendszerint független, merész produkciókban, ami a jelek szerint elég megterhelő lehet. Joseph ugyanis a 2001-es Őrült című film után úgy döntött, szünetet tart, és beiratkozott a rangos Columbia Egyetemre, ahol irodalmat és történelmet hallgatott, illetve megtanult franciául. Három év után ugyan kiiratkozott az egyetemről, de még így is ezt az időszakot tartja élete egyik legjobbjának.

Családi tragédia

Josephnek volt egy testvérbátyja, Daniel, akivel nagyon hasonlítottak egymásra. Dan is játszott fiatalon pár filmben, de mellette fotós volt és artista, elsősorban tűzzsonglőrként ismerték, a beceneve is Burning Dan volt. Joseph mindig is felnézett a bátyjára, akivel közös céget is alapítottak, ám Dan 2010-ben drogtúladagolásban meghalt. Joseph az ő tiszteletére vesz fel minden egyes nap páratlan zoknit, ami a testvére régi kedvenc szokása volt.

Nem ő kapta, de megkapta

Bár szakmai körökben ismert volt korábban is, sőt, a kultfilmmé vált 500 nap nyár révén már saját rajongótábora is volt, de nagy kasszasikerben még nem szerepelt, amikor rámosolygott a szerencse. Christopher Nolan ugyanis már James Francóra osztotta a főhős, Leonardo DiCaprio jobbkeze, Arthur szerepét az Eredetben, ám Franco visszakozott, arra hivatkozva, hogy ütközik más elfoglaltságaival. Nolannak villámgyorsan kellett új szereplőt találnia, és így jutott el Joseph Gordon-Levitthoz, aki nagyszerű alakítást nyújtott. Nyilván Nolan is elégedett volt vele, mert A sötét lovag - Felemelkedés egy nagyon hasonló szerepet adott neki: John Blake rendőrt alakította, aki a Christian Bale által megformált Batman egyik legfőbb segítője.

Milyen lesifotósnak lenni?

Mint minden hollywoodi sztárt, Gordon-Levittot is legtöbbször paparazzik követik mindenhová, és ezt ő sem viseli jól. Pár éve aztán gondolt egyet, megfordította a szerepeket, és ő maga állt lesifotósnak, ha csak pár napra is. Elkezdte fotózni és videóra venni az őt követő  és fotózó paparazzikat, majd az egészből egy rövid dokumentumfilmet készített, aminek a címe is sokat mond, Pictures of Assholes vagyis Képek seggfejekről. A film megnézhető itt.

A rendező úr!

2013-ban jött ki Don Jon című filmje, amelynek nem csak főszereplője, de rendezője és forgatókönyvírója is volt. A film hőse egy egyszerű, de jóképű proli srác, aki ugyan bármely nőt megkaphatna – meg is kapja , mégsem tud lemondani kedvenc időtöltéséről, a maszturbációról. Amikor aztán állandó barátnője lesz (Scarlett Johansson), és az megakarja változtatni, fellázad és kilép abból a társadalmi közegből, amelyben felnőtt, és összejön egy nála idősebb és műveltebb nővel (Julianne Moore). A film rengeteg fesztiválon szerepelt, számos díjat is besepert, ám nem lett folytatása, már ami a rendezést illeti.

A főnök úr

Tulajdonosa a hitRECord nevű online együttműködésre épülő produkciós vállalatnak, amely megosztja a profitot a közreműködő művészekkel 2004 óta. Eleinte csak hat filmnek és rövidfilmnek adott otthont. 2009-ben nyílt meg az ehhez tartozó weboldal, amely lehetővé teszi a mások által készített filmek fogadását. Az oldal azóta több mint tízezer résztvevővel bővült, akik dalok, képek, történetek és rövidfilmek elkészítésében működnek együtt. A Details magazin 2010-ben megjelent cikke alapján Joseph otthoni stúdiójából saját maga figyeli a honlapot. A hitRECord első antológiai munkája, a RECollection 2011-ben jelent meg könyv, CD és DVD csomagban.

Mi vár rá?

Már az utómunkálatok folynak 7500 című filmjén, amely egy pilótáról szól, akinek a gépét terroristák eltérítették, így a cím nyilván a repülőgép magasságára utal, a partnerei pedig Aylin Tezel és Denis Schmidt lesznek. Ezután kezdi el forgatni a K Troop kalandfilmet, ahol egy olyan amerikai katonát alakít, aki a polgárháború után a frissen megalakult Klu Klux Klánnal veszi fel a harcot, és egyben a film producere is lesz. Ezt a Wingman követi, amelynek történetéről nem sokat tudni, de korhatáros musicalnek mondják, és szintén pilótát játszik benne. Egyik sem hangzik instant kasszasikernek, de ki tudja?

És mi van odahaza?

2014. december 20-án szűk családi és baráti körben vette feleségül barátnőjét, Tasha McCauley-t. A párnak 2015 augusztusában született meg első kisfia, amit tavaly egy második követett. És, ha valaki nem tudná, ki az a Tasha McCauly, az meg fog lepődni: robotkutató cége van. A Fellow Robotsnak ő az egyik alapítója és jelenleg vezérigazgatója.