10 nagyszerű filmes ajándékötlet

Filmszerető barátainknak, rokonainknak és azoknak, akik nevét kihúztuk a kalapból, vegyünk filmes ajándékot! Ehhez adunk hasznos tippeket, rögtön tízet!

Keresztapa lábtörlő

Illik a vendégeket mindig stílusosan várni, már az ajtóban is – ehhez segítsük hozzá barátainkat, rokonainkat egy Keresztapa tematikájú lábtörlővel. Persze van, aki nem szereti a vicces lábtörlőket van, aki imádja őket - a töröljük lábunkat az általunk utált politikus képébe verzió szerintem például ízléstelen -, de ez egy szépen megcsinált, visszafogott darab, nagyot nem tévedhetünk vele. Illik olyan ismerőseinkhez, akik szeretik magukat egy kicsit a főnöknek tartani, akiknek már amúgy is van egy kis tekintélyük, és a lábtörlő elriaszthatja a filmeket ismerő és túlságosan ijedős betörőket is! Mi 5450-ért láttuk, lehet, hogy van olcsóbb is.

bogre

A majmok bolygója bögre

 A bögre az ember legjobb barátja: a legtöbben valószínűleg egy munkanapot sem bírnánk ki egy vagy több bögrényi kávé, tea vagy kakaó nélkül, és ha az a bögre olyan, amit imádunk, az csak fokozza a jótékony hatást. Több száz filmes témájú bögrét néztem át, és ez volt a legjobb, és A majmok bolygója nem mellesleg korunk legjobb trilógiája. A főhős csimpánz, Caesar festett arcával díszített porcelán bögre űrtartalma 330 ml. Nem olcsó a maga 3990 forintjával, de az ilyesmi külföldön is 15-20 dollárnál kezdődik.

Psycho zuhanyfüggöny

A lakás legmeghittebb pontja a fürdőkád, és mivel hétköznap ritkán van idő rendes fürdésre, általában zuhanyzunk, amihez dukál egy rendes függöny is. És ki ne emlékezne a Psycho híres és annyiszor megidézett/lekoppintott zuhanyjelenetére? Erre emlékeztet a vicces, de remekül kinéző horroros függöny véres tenyérlenyomatokkal, amihez vehetünk hozzá passzoló kilépőt is. A legjobb az egészben, hogy mindez csak használat közben látszik, különben egy ártatlan és tök átlagos fehér darab, amire széthúzva senki sem gyanakszik.

evo

Lézerkard evőpálcika

Nem mondom, hogy az evőpálcikának, mint olyannak olyan nagyon sok köze lenne a Star Wars filmekhez, de a franchise-hoz olyan irgalmatlan mennyiségű ajándéktárgy készült már, hogy gondoltam, legyen valami eredeti, amire kevesen gondoltak csak. Én eleve szeretek pálcikával enni, és milyen buli, ha az evőeszköz világít is – a sistergés kicsit túlzás lenne. Vannak olyan szériák is, ahol visszakapjuk az egyes jedik kardjának színét és alakját is, például Dooku gróf ferde markolatú szablyája is kapható pálcikaként! A neten pár dollárért kapni az egyszerű verziókat.

Mad Max – A harag útja póló

A filmes póló ma már kötelező mindenkinek, és különösen a filmkritikus ismerőseinknek, akik kamera elé sem állhatnak, ha nincs rajtuk egyik kedvenc filmjük textilverzióban. A kínálat szerencsére hatalmas, akár egyetlen filmehez vagy film franchise-hoz is, ez csak egy példa a sok közül. Azért tetszett meg, mert egyszerű, de a kerék, a lángok és az Inmortan Joe-t idéző koponya remekül fogják meg az új Mad Max film lényegét – hasonló egyébként a filmben Nux kormánykereke. A póló amúgy 14 színben és persze mindenféle méretben kapható.

Marvel baseball sapka

Ma filmrajongónak lenni gyakorta egyet jelent a képregények és a szuperhősök iránti rajongással. Nem feltétlen, de gyakran van így, és nem véletlen, hogy a legnagyobb hollywoodi szuperprodukciók most már szinte kivétel nélkül képregény-feldolgozások. És ha képregény, akkor két tábor van, a Marvel és a DC, és mostanában az előbbinek megy jobban a szekér, pedig az olyan nagyágyúk, mint Superman, Batman vagy Wonder Woman a DC csapatához tartoznak. És ha Marvel rajongók vagyunk, ne titkoljuk, ma már menő geeknek lenni, hordjunk Marvel baseball sapkát, és csak ritkán húzzuk rá a kapucnit, mert akkor nem látszik a közkedvelt logó.

Horror feles poharak

Ritkán iszom töményet, akkor se sokat, de a feles poharakat valamiért nagyon szeretem, és nem csak én vagyok így vele. Férfiaknak ez a tökéletes ajándék, függetlenül az alkalomtól. A filmes téma ehhez még egy kellemes ráadás, és ha már tömény, legyen a legtöményebb műfaj, a horror. Az Amazonon talált készlet az Alder House Market terméke, egyszerű, de nagyszerű design, a klasszikus figurák, Jigsaw, Jason, a Sikoly álarcosa és Frank, az óriásnyúl a Donnie Darkóból – utóbbi talán kissé kilóg a horror sorból - baromi jó grafikával kerültek ábrázolásra, a vörös háttér pedig mindent kiemel. A beletöltött piát is.

Vintage filmplakát

Szereted a filmeket, de egy filmplakát sincsen kitéve a lakásodban? Ezt hívják disszonanciának, és szerintem nem egészséges dolog. Egy poszter csodásan tud mutatni, és ez esetben kiemelten igaz, hogy minél régebbi darabról van szó, annál szebb és egyedibb, hiszen régebben a tervezők nagyobb szabadságot élveztek – ma már inkább fotóalapú, sematikus plakátok érkeznek, amik ráadásul minden országban ugyanolyanok. Badits Marcell, vagyis a Plakátfiú évtizedek óta gyűjti, és ma már árulja is posztereit, magyar és külföldi, nem egyszer nagyon ritka darabokat – megfizethető áron, nagyszerű állapotban. Árverésen is hozzájuthatunk ezekhez, de közvetlen rajta keresztül is. Hogy nézne ki például a nappaliban A Pál utcai fiúk korabeli amerikai filmplakátja?

Köves Gábor: Mi az, hogy nagymenők?

John le Carré, James Ellroy, Bret Easton Ellis, Terry Gilliam, Lars von Trier, Mads Mikkelson vagy éppen George R. R. Martin – legendás nevek. Többnyire csak a hírekből vagy a kritikákban hallunk róluk műveik kapcsán, de Köves Gábor mindet megkereste és kifaggatta. És Köves nem csak a forgalmazók és kiadók által felkínált lehetőséggel élt, gyakran ő maga kutatta fel és érte el ezeket a félisteneket, sokszor saját pénzből, önszorgalomból utazott ki hozzájuk. Interjúiban, amiket főleg a Magyar Narancs vagy a Marie Claire közölt le, nem csak szakmai kérdéseket tesz fel, hanem valóban közel kerül alanyaihoz, és rendszerint eléri, hogy azok a legjobb, csak ritkán elmesélt sztorijaikkal rukkoljanak elő.

Jégvarázs 200 darabos puzzle

Gondoljunk persze a gyerekekre – és gondoljunk magunkra is vagy a szüleikre. Kislányok esetében nincs semmi, de tényleg semmi, amit jobban szeretnének, mint a Jégvarázst. És lássuk be, a filmhez giccsesebbnél giccsesebb, idegesítőnél idegesítőbb ajándéktárgyak születtek, csupa flitterrel, éneklő Olaffal, fonható hajú Elsával és fejhető Swennel, de egy kirakóssal aligha lehet hibázni. Rajta van mindenki, aki számít, az is, aki nem, és 200 darabos. Aminek kirakása egy gyerek számára eltart egy darabig, addig is csend és nyugalom van, de együtt is dolgozhatunk a kicsikkel, és az okosok szerint még fejlesztő hatása is van.